Tomatsoppa

Tomatsoppa är en av mina favoritsoppor. Jag tycker bäst om såna som är lite mer matiga och som inte bara består av buljongvatten och massa lök (här har tyvärr skolmaten haft sin beskärda del i ogillandet) Bara man nämner ordet minestronesoppa får jag rysningar och ser vattning soppa med stora lökbitar och överkokt klippt spagetthti i. Nä, usch!

Att göra egen tomatsoppa är inte alls svårt och kräver inte alls mycket tid eller ingredienser. Man kan variera den genom att göra den mer festlig genom att ha i fetaostbitar, ris eller göra som vi gjorde i dag, en mer barnvänlig och vardagsversion med risoni och korvbitar i. Den fungerar ju även som förätt eller huvudrätt om man så vill.

Recept: Tomatsoppa

2 portioner

Ingredienser

  • 1 burk hela tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 1/4 gul lök
  • ½ vitlöksklyfta (kan uteslutas)
  • ½ msk olivolja
  • ½ tsk oregano
  • 1 msk grönsaksfond
  • 4 dl vatten
  • ½ dl matlagningsgrädde
  • 1 krm socker
  • 1 krm salt
  • ½ krm svartpeppar
  • 1/4 dl risoni
  • 1 wienerkorv eller annan korv
  • färsk basilika

Instruktioner

  1. Skala och finhacka den gula löken och vitlöken. Fräs den i en kastrull med olivolja.
  2. Tillsätt sedan tomatpuré och oregano. Låt det fräsa ytterligare någon minut.
  3. Häll i de hela tomaterna, fonden, socker, salt och svartpeppar samt grädden och vattnet. Låt det koka ca 5-7min under lock på medelsvag värme. Dela tomaterna med hjälp av en slev eller mixa soppan med en stavmixer.
  4. Dela korven i mindre bitar och ha i tillsammans med risonin och låt det koka ytterligare 10min, tills risonin är klar. Strö över med färsk basilika och servera.

(Inga röster)