Paella

Vi fick lite sommarkänslor i värmen och drömde oss bort till ännu värmare breddgrader runt medelhavet när vi testade att göra paella. Vi använder inte saffran särskilt mycket i mat här uppe i Norden mer än i lussebullarna men det används till många olika maträtter däribland just paella. Det är lite som en spansk pytt i panna fast med saffransris, skaldjur och lite olika grönsaker och det blir en väldigt smakrik sådan. Somrigt och gott!

Paella

Recept: Paella

Sammanfattning: En färgstark spansk paella

Ingredienser

  • 1 dl ärtor
  • 1 dl haricots vert
  • 1 kycklingfilé
  • 1/2 gram saffran
  • 1 liten gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk kycklingfond
  • 2 1/2 dl långkornigt ris
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk limesaft
  • 500 gram räkor
  • 1 krm sambal olek
  • 1/2 paprika
  • 5 st körsbärstomater
  • Paprikapulver
  • Svartpeppar
  • Salt

Instruktioner

  1. Börja med att skala och hacka löken och vitlöken och fräs det sedan i smör i en stor gryta.
  2. Rör ner saffranet i grytan samt ris och rör om. Häll sedan på vatten och kycklingfonden och låt koka i 15-20 minuter.
  3. Stek kycklingen och krydda med svartpeppar, salt och paprikapulver. När riset är klart rör du ner det i stekpannan och tillsätter alla grönsaker som du skurit i större bitar samt de skalade räkorna. Strö över limesaften, sambal olek och rör om.
  4. Servera och garnera gärna med några oskalade räkor.

Färdigt på: 30 minuter

Antal portioner: 4


4 betyg