Paella
Vi fick lite sommarkänslor i värmen och drömde oss bort till ännu värmare breddgrader runt medelhavet när vi testade att göra paella. Vi använder inte saffran särskilt mycket i mat här uppe i Norden mer än i lussebullarna men det används till många olika maträtter däribland just paella. Det är lite som en spansk pytt i panna fast med saffransris, skaldjur och lite olika grönsaker och det blir en väldigt smakrik sådan. Somrigt och gott!
Recept: Paella
Sammanfattning: En färgstark spansk paella
Ingredienser
- 1 dl ärtor
- 1 dl haricots vert
- 1 kycklingfilé
- 1/2 gram saffran
- 1 liten gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 3 msk kycklingfond
- 2 1/2 dl långkornigt ris
- 5 dl vatten
- 1 tsk limesaft
- 500 gram räkor
- 1 krm sambal olek
- 1/2 paprika
- 5 st körsbärstomater
- Paprikapulver
- Svartpeppar
- Salt
Instruktioner
- Börja med att skala och hacka löken och vitlöken och fräs det sedan i smör i en stor gryta.
- Rör ner saffranet i grytan samt ris och rör om. Häll sedan på vatten och kycklingfonden och låt koka i 15-20 minuter.
- Stek kycklingen och krydda med svartpeppar, salt och paprikapulver. När riset är klart rör du ner det i stekpannan och tillsätter alla grönsaker som du skurit i större bitar samt de skalade räkorna. Strö över limesaften, sambal olek och rör om.
- Servera och garnera gärna med några oskalade räkor.
Färdigt på: 30 minuter
Antal portioner: 4
Vilken fin blogg! Har suttit och skrollat igenom flera månader tillbaka och kan inte få nog. Jag är en väldigt kräsen matbloggsläsare men nu har jag verkligen hittat en ny blogg att följa ovh det känns riktigt roligt! /Mikaela
Tack så jättemycket! Hoppas du hittar något gott att testa, hör bara av dig om du har några tips eller frågor :) / Sebastian