Tigerkaka

Tigerkaka är barnens favoritkaka som verkligen alla älskar. Det här receptet ger dig en saftig tigerkaka som blir väldigt god till kalas eller fikastunder med barnen. För mig är tigerkaka verkligen en kaka som väcker många barndomsminnen. Jag minns många barnkalas och fikastunder både hemma och på skolan där det serverades tigerkaka och det lämnades aldrig några bitar kvar. En favorit helt enkelt! Tigerkaka är en väldigt enkel kaka men smakkombinationen mellan choklad- och sockerkaka går alltid hem hos barnen.

Recept TigerkakaTigerkaka är egentligen en sockerkaka som blandas ihop till en marmorerad kaka genom att man blandar chokladsmet och sockerkakssmet tillsammans i en sockerkaksform. På så sätt skapas tigerränder och därav namnet. I det här receptet har jag använt mig av en avlång sockerkaksform med det går lika bra med en rund form om man föredrar det. Beroende på vad du föredrar kan du öka eller minska mängden choklad eller sockerkaka. Jag kör nästan 50/50 i det här receptet men många bakar med 1/3 choklad och 2/3 sockerkaka men det är helt upp till dig som bakar. Jag gillar choklad så jag brukar alltid öka mängden lite!

Recept på Saftig Tigerkaka

Sammanfattning: Tigerkaka är en favorit bland barnen och är en blandning mellan sockerkaka med inslag av choklad.

Ingredienser

Saftig tigerkaka

  • 3 ägg
  • 100 gram smör
  • 1 dl mjölk
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 krm vaniljessens eller 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl mjöl
  • 2,5 dl socker
  • 2 msk kakao
  • Nypa salt

Instruktioner

  1. Börja med att starta ugnen på 175 grader om du har varmluft, om du har vanlig ugn läs gärna vår guide till temperaturer för varmluftsugn och vanlig ugn. Generellt sätt så behöver du höja temperaturen 20-25 grader så 200 grader blir utmärkt om du har en vanlig ugn.
  2. Smörj en avlång sockerkaksform och häll i lite ströbröd. I botten kan du lägga lite bakplåtspapper för att vara säker på att den inte fastnar.
  3. Smält smör i en kastrull och häll i mjölken. Vispa sedan ägg och socker vitt och fluffigt.
  4. I en separat bunke kan du blanda ihop vetemjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker. Rör sedan ner försiktigt med äggblandning i omgångar med smörblandningen. Blanda till en slät smet.
  5. Häll öve hälften av smeten i en annan bunke och blanda ner kakaon samt lite mjölk eftersom det annars blir lite torrt.
  6. Börja sedan att hälla lite av den vita smeten i botten av din avlånga form. Varva sedan med chokladsmeten och upprepa tills smeten är slut. Du kan även dra änden av en sked så att det marmoreras försiktigt. Nu kan du grädda tigerkakan längst ner i ugnen på 175 grader varmluft i cirka 35 – 40 min. Känn med en sticka för att vara säker på att den är klar. Låt svalna innan du vänder den ur formen.

Färdigt på: 60 minuter

Antal portioner: 12

Mitt betyg 5 stjärnor:  ★★★★★ 1 betyg


443 betyg