Saftig limpa

Denna limpa har blivit ett av våra favoritbröd, mest på grund av att det bli så himla saftigt och mjukt, och för att det är så enkelt att göra. Arbeta gärna ihop degen i en maskin så det blir fint och luftigt.

Recept: Limpa

Ingredienser

  • 50 g jäst/ 1 påse torrjäst
  • 1 dl vatten
  • 4 dl mjölk
  • 50 gram smör
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 tsk salt
  • 8 dl rågsikt
  • 8 dl vetemjöl

Instruktioner

  1. Smält smör och blanda sedan i vatten, mjölk samt sirap till kastrullen. Låt bli fingervarmt (37 grader) om du använder färsk jäst men om du använder torrjäst kan du låta det bli lite varmare än fingervarmt.
  2. Smula jästen i en bunke och blanda med ditt degspad. Blanda tills jästen har löst upp sig.
  3. Rör ner mjölet och saltet och om du använder maskin kan du låta det gå 5 minuter, men om du knådar för hand får du knåda 10-15 minuter tills du får en smidig och fin deg.
  4. Låt degen jäsa i 45 minuter.
  5. När degen jäst klart delar du den i två delar, knåda och forma till limpor.
  6. Lägg limporna på en smord plåt alternativt med bakplåtspapper och låt jäsa cirka 40 minuter.
  7. Grädda i nedre delen i ugnen på 200º i ungefär 30 minuter.

 

Gillade du receptet? Rösta gärna:
(73 röster)


Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips Dessutom kan du få exklusiva rabattkoder och erbjudanden!