Saftig limpa

Sugen på saftig limpa? Det här receptet på en riktigt svensk limpa har blivit ett av våra absoluta favoritbröd, mest på grund av att limpan blir så himla saftig och mjuk, och för att det är så enkelt att göra. Arbeta gärna ihop degen i en maskin så det blir fint och luftigt.

Att göra en saftig limpa är inte svårt, det handlar mycket om att ha rätt proportioner på mjöl, vätska och mängden fett som man har i degen. I det här receptet använder jag både mjölk och riktigt smör vilket gör limpan extra saftig. Tänk alltid på att knåda tillräckligt mycket eller om du använder en köksassistent så att degen verkligen har utvecklat tillräckligt med gluten. På så sätt får du också mer struktur och en bättre limpa än om du inte knådar tillräckligt!

Recept på Saftig Limpa

Sammanfattning: Otroligt saftig limpa som är superlätt att baka ihop. Ger dig en luftig och saftig limpa som passar perfekt till den där härliga frukostmackan! 

Ingredienser för två limpor

  • 50 gram jäst/ 1 påse torrjäst
  • 1 dl vatten
  • 4 dl mjölk
  • 50 gram smör
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 tsk salt
  • 8 dl rågsikt
  • 8 dl vetemjöl

Hur gör man saftiga limpor?

  1. Smält smör och blanda sedan i vatten, mjölk samt sirap till kastrullen. Låt bli fingervarmt (37 grader) om du använder färsk jäst men om du använder torrjäst kan du låta det bli lite varmare än fingervarmt.
  2. Smula jästen i en bunke och blanda med ditt degspad. Blanda tills jästen har löst upp sig.
  3. Rör ner mjölet och saltet och om du använder maskin kan du låta det gå 5 minuter, men om du knådar för hand får du knåda 10-15 minuter tills du får en smidig och fin deg.
  4. Låt degen jäsa i 45 minuter.
  5. När degen jäst klart delar du den i två delar, knåda och forma till limpor.
  6. Lägg limporna på en smord plåt alternativt med bakplåtspapper och låt jäsa cirka 40 minuter.
  7. Grädda limpan i nedre delen i ugnen på 200º i ungefär 30 minuter.

 


503 betyg

Bröd Recept