Hemlagade hamburgare med bröd och dressing

I går hade vi bestämt oss för att göra egna hamburgare med hemlagad hamburgerdressing, och jag hade gjort klart hamburgersmeten och dressing. Fattades alltså bara bröd, så jag traskade till affären för att köpa hamburgerbröd. Inser ganska snabbt att ALLA sorters hamburgerbröd var slut. Inte ett enda paket kvar. Jaha, vad gör jag nu? Då får jag väl baka egna tänkte jag, behöver ju bara köpa sesamfrön då. Traskade vidare till kryddavdelningen och insåg att även sesamfröna var slut. *#”%¤!

Så dagens middag blev hamburgare med hemlagade bröd utan sesamfrön, och med egen dressing. Blev fantastiskt gott, trots att det fattades sesamfrön. Men nu kunde jag istället skryta med att jag hade gjort allting själv!

Recept: Hemlagade hamburgare med bröd och dressing

Ingredienser

2 stora burgare

Hamburgare:

    • 400g nötfärs
    • 1 ägg
    • 2 msk potatismjöl
    • 2 msk bostongurka
    • 1 msk grillkrydda (Santa Maria)
    • 1 liten finhackad lök
    • Salt och svartpeppar
    • ½ tsk sambal olek
    • 1 msk Hickory sauce
    • Olja + smör till stekning

Hamburgerbröd:

    • 3 dl vetemjöl
    • 1 tsk torrjäst (ca 1/4 paket färsk jäst)
    • 3/4 dl mjölk
    • 1 tsk salt
    • 1 tsk tomatpuré
    • Sesamfrön
    • Vatten till pensling

Hamburgerdressing:

  • 1 dl gräddfil
  • 1-2 msk majonnäs
  • 1 msk chilisås (heinz)
  • 1 tsk senap
  • 1 msk bostongurka
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm cayennepeppar
  • salt
  • vitpeppar

Instruktioner

  1. Hamburgare: Blanda alla ingredienserna i en bunke. Låt stå kallt i 15min innan du formar till burgarna. Tänk på att platta till dem, för de kommer dra ihop sig något. Stek sedan i stekpanna med en klicka olja+smör, i ca 10min eller grilla dem på grillen.
  2. Hamburgarebröd: Värm mjölken till 40º om du använder torrjäst (annars 37º) Häll jästen i en bunke och slå på den varma mjölken. Rör tills det löst upp sig. Tillsätt tomatpurén och rör om. Tillsätt vetemjölet och saltet och arbeta ihop till en deg.
  3. Låt den få jäsa under bakduk i ca 40min.
  4. Forma sedan till två normalstora bröd och platta till så de bara är någon cm hög, tryck gärna ner kanterna runt om med. Låt jäsa ytterligare 20min och pensla sedan med vatten och strö sesamfrön över. Grädda i ca 7-10min i 250º
  5. Hamburgerdressing: Häll gräddfilen i en skål och tillsätt majonnäs, senap och chilisås. Rör om ordentligt. Vänd sedan ner bostongurkan och tillsätt paprikapulver, cayennepeppar, salt och vitpeppar. Smaka av med ev. mer.

Följ mig på Instagram

Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips Dessutom kan du få exklusiva rabattkoder och erbjudanden!