Dansk fläskstek

Dansk fläskstek, eller fläskesteg som vi säger i Skåne, är superbra att tillaga såna här lata söndagar, då man bara jäser i soffan med en bra bok eller ser på tv. I helgen var jag på besök hos min moster som bor lite utanför Helsingör, och jag packade med mig en hel del gott hem. Bland annat en fläskesteg, yoghurtbullar, päroncider och danska ostar och salamikorvar.

Tricket att få till en god fläskesteg är att man tillagar den på ett galler över en plåt med vatten. Då blir den riktigt mör och fin, och de sista minuterna sätter man på grillfunktionen på ugnen och man får därmed ett knaprigt svål. Det kan dock vara svårt att få tag på en stek i Sverige eftersom vi ofta skär bort svålet på köttet, men befinner du dig i Danmark hittar du köttet under namnet Svinkam.

Recept: Dansk fläskstek

4 portioner

Ingredienser

  • 1 kilo fläskkött med svål (Svinkam på danska)
  • Salt och peppar
  • ca 1 liter vatten

Instruktioner

  1. Skär snitt i svålet på köttet och gnid in rikligt med salt och peppar.
  2. Lägg köttet på ett galler som du sedan kan sätta över en djup ugnsplåt.
  3. Fyll ugnsplåten med 1 liter vatten och ställ in i ugnen på 175º i ca 1-1 ½ h, tills köttet nästan är genomstekt. Fyll på med vatten på plåten om det börjar koka bort.
  4. Höj sedan tempratur till 200º och slå på grillfunktionen på ugnen i några minuter, så att svålet blir knaprigt. Håll utkik så det inte bränns.
  5. Vira sedan in köttet i aluminumfolie i 5min innan du skär upp köttet.
  6. Servera med nykokt potatis, dansk rödkål och sås som du gjort på skyn som bildats på den djupa ugnsplåten. (4 dl sky + 1 dl grädde+½ tsk soya + salt och peppar)

12 betyg