Baconlindad köttfärslimpa med gräddsås

Baconlindad köttfärslimpa med gräddsås, nykokt potatis och pressgurka, det kan man kalla riktig husmanskost. Det är faktiskt inte mycket som kan slå det ibland! Bacon sätter lite mer smak på köttfärslimpan och jag tycker det blir fantastiskt gott med lite mer sälta i. Gräddsåsen får en liten touch av lingon, vilket även det förhöjer smaken ännu mer.

Man kan ju variera köttfärslimpan i det oändliga, så varför inte ha i lite vitlök och linda med  parmaskinka istället? Eller använda viltfärs och ha i lite katrinplommon. Sitter ni inne med något gott recept så dela gärna med er av det i kommentarsfältet!

Recept: Baconlindad köttfärslimpa med gräddsås

4 portioner

Ingredienser

Köttfärslimpa:

  • 500g köttfärs (fläsk, bland eller nöt)
  • 1 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • ½ dl matlagningsgrädde
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm vitpeppar
  • En nypa salt
  • 1-2 tsk bostongurka
  • 2 msk finhackad gul lök
  • 1 paket bacon

Gräddsås:

  • Stekspadet från köttfärslimpan alt. 1 dl köttbuljong
  • 1 ½ dl matlagningsgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 ½ tsk soya
  • Svart – och vitpeppar
  • Salt
  • ½ msk lingonsylt
  • Maizena till redning

Instruktioner

  1. Blanda köttfärsen med ströbrödet och rör om väl. Tillsätt sedan ägg, mjölk och grädde. Rör tills det blir en fast smet.
  2. Vänd ner lök, bostongurka, svartpeppar, vitpeppar och en nypa salt. (Dock inte mycket eftersom bacon är salt.)
  3. Låt smeten få stå kallt innan du formar den till en limpa, detta för att den blir inte så lös och den håller  då formen bättre.
  4. Linda sedan baconskivorna runt så den täcker hela limpan. Lägg på en smord ugnsform och sätt in i ugnen i 1h på 175.

Gräddsås:

  1. Använd stekspadet från köttfärslimpan och koka upp under omrörning tillsammans med grädde och mjölk.
  2. Sänk värmen och tillsätt soya, svart -och vitpeppar samt salt. Låt det småkoka någon minut och tillsätt sedan lingonsylten.
  3.  Red sedan med maizena till önskad konsistens.
  4. Servera köttfärslimpan och gräddsåsen tillsammans med nykokt potatis, pressgurka, gröna ärtor och lingonsylt.


34 betyg