Hamburgare med tryffelmajonäs och hemmagjorda pommes

Hamburgare med tryffelmajonäs
Hamburgare med tryffelmajonäs, hemmagjorda pommes och egna hamburgerbröd är något av det bästa jag vet för att fira in att helgen äntligen är här. Tryffelmajonäs är något som jag alltid älskar men aldrig tagit mig tid till att göra hemma. Idag var det dags och det blev inget annat än succé, supergott att dippa pommes och även att ha lite till burgaren. Superenkelt att göra, det enda man ska vara försiktig med är att det inte skär sig när man rör ner oljan.

Recept: Hamburgare med tryffelmajonäs och hemmagjorda pommes

Sammanfattning: En saftig hamburgare med en utsökt tryffelmajonäs och krispiga pommes. Perfekt vid lite festligare tillfällen.

Ingredienser

  • Tryffelmajonäs:
  • 2 st äggulor
  • 4 dl rapsolja
  • 1-2 msk tryffelolja
  • 1 tsk senap
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • Lite persilja
  • Hamburgare:
  • 400 g nötfärs/högrevsfärs
  • Salt
  • Peppar
  • Tomat, sallad, lök
  • Ost
  • Bacon
  • Hamburgerbröd:
  • 5-6 dl vetemjöl
  • 25 gram jäst
  • 25 gram smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 nypa salt
  • 1 uppvispat ägg
  • Pommes:
  • 4 stora potatisar
  • Salt & Peppar
  • Persilja
  • Ev. vitlök

Instruktioner

  1. Tryffelmajonäs:
  2. Vispa ihop äggulor och vitvinsvinäger med lite senap.
  3. Tillsätt försiktigt rapsoljan under omrörning så att majonäsen inte skär sig. Vispa tills allt har bundit ihop sig.
  4. Rör ner tryffeloljan försiktigt och smaka av och fortsätt sen att vispa tills majonäsen blivit krämig.
  5. När tryffelmajonäsen är klar kan du strö över lite hackad persilja som dekoration.
  6. Hamburgare:
  7. Forma färsen till 4 stycken hamburgare. Krydda med peppar och salt. Stek på högvärme i cirka 3-4 minuter på varje sida. Lägg på osten de sista minuter så att den smälter. Skiva grönsaker, stek bacon och servera!
  8. Hamburgerbröd:
  9. Börja med att smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll sedan i mjölken. Hetta upp tills det blivit 37 grader.
  10. Tillsätt smörblandningen med jästen och rör tills den löst upp sig. Rör ner det mesta av mjölet och arbeta degen i cirka 10-15 minuter tills den blivit smidig. Jäs i cirka 30 minuter under en bakduk.
  11. Knåda degen och dela degen i 6 delar som du sedan rullar till bollar. Lägg på en bakplåtsklädd plåt och låt jäsa i cirka 25 minuter.
  12. Pensla med ett uppvispat ägg, strö över lite sesamfrön och grädda i 10-12 minuter på 225 grader.
  13. Pommes:
  14. Börja med att sätta ugnen på 200 grader och klä en form med bakplåtspapper.
  15. Dela potatisen i långa stavar, lägg i kallt vatten och tvätta sedan av stärkelsen från potatisen.
  16. Lägg potatisen i formen och ringla över olja, salt och peppar.
  17. Grädda i mitten av ugnen i 40 minuter. Servera och strö över lite hackad persilja!

Färdigt på: 60 minuter

Antal portioner: 4

Mitt betyg 5 stjärnor:  ★★★★★ 1 betyg


1 betyg