Kebabsås

Hemmagjord kebabsås som smakar precis som på pizzerian. Går snabbt att göra och kan användas till både kebab, pizzor och sallader. Vi hade kebabsåsen till kycklingkebab och gjorde egna pitabröd. Recept på det kommer lite senare ikväll!

Kebabsås

Recept: Kebabsås

Ingredienser

  • 3 dl gräddfil
  • 2 msk majonäs
  • 3 msk chilisås
  • ½ tsk sambal olek
  • 1 tsk italiensk salladskrydda
  • 1 vitlöksklyfta
  • Svartpeppar och vitpeppar
  • ev. ½ tsk kebabkrydda (Santa Maria)

Instruktioner

  1. Blanda gräddfil och majonäs, vänd sedan ner chilisås och sambal olek.
  2. Pressa en vitlöksklyfta och rör ner.
  3. Krydda med italiensk salladskrydda samt lite svart- och vitpeppar.
  4. Låt stå kallt innan servering.

15 kommentarer till Kebabsås

    • Sambal är en sorts sås/pasta på chili som är vanlig i det asiatiska köket, och främst då i Indonesien, Surinam, Sri Lanka, Malaysia och på Filipinerna men även i Nederländerna (tack vare importerade influenser under kolonialtiden).

      Sambal finns i många varianter, där Sambal Oelek (stavas även
      ulek ), Sambal Badjak och Sambal Udang är några av de vanligaste

      Passar utmärkt som den är ”vid sidan om” till maten, likväl som i grytor, såser, gratänger, dressingar mm, eller helt enkelt som alternativ till färsk chilli till det mesta, Nästan alltid innehåller Sambal fiskolja vilket kan göra det till en olämplig produkt för vegetarianer

  1. Går att göra mjölkfri om man byter ut gräddfilen mo matlagnings-oatley, blir dock lite lösare men väldigt gott ändå.

  2. Då jag inte hade chilisås, vitpeppar eller salladskrydda tog jag vad som fanns hemma: 1 tsk dragon, 2 tsk tacosås hot och mer svartpeppar.
    Blev jätte gott!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *