Smörgåstårta med rostbiff

Det har varit en hel del födelsedagar i familjen under våren som för så många andra och det har blivit en och annan smörgåstårta som har slunkit ner i magen under alla kalsen. När jag fyllde år så gjorde vi en egen smörgåstårta med rostbiff och bjöd gästerna på och det blev väldigt uppskattat. Om det inte är någon födelsedag som vankas så är det ju en superbra bjudmat nu till påsk, om man inte är så sugen på traditionell påskmat med sill, ägg och vörtbröd. Vi gjorde smörgåstårtan av formfranska vilket gjorde att den blev väldigt saftig och för att få den rund så vi använde oss utav en rund springform och formskar den, vilket är jättesmidigt! Tänk på att smörgåstårtan blir absolut godast om du gör själva grundbotten och har i rörorna en dag innan så att brödet hinner dra åt sig av rörorna.

Smörgåstårta med rostbiff

Recept: Smörgåstårta med rostbiff

Sammanfattning: En rund och god smörgåstårta med rostbiff

Ingredienser

  • 1 paket skivad formfranska
  • Grundröra:
  • 5 dl lösvispad grädde
  • 4 msk majonnäs
  • Salt och peppar
  • Röra 1:
  • 200g bredbar leverpastej
  • 1/2 dl bostongurka
  • 1 dl av grundröran
  • Röra 2:
  • 200g rökt skinka
  • 1 burk konserverade mandariner alt. fruktsallad
  • 1 dl av grundröran
  • Röra 3:
  • 3 hårdkokta ägg
  • 1 1/2 dl naturell mjukost
  • 1 dl av grundröran
  • Garnering:
  • 400g skivad rostbiff
  • Goudaost till hyvling
  • Röda körsbärstomater
  • Gröna vindruvor
  • 1 stjärnfrukt
  • En kruka grönsallat
  • 1 apelsin skivad i tunna skivor
  • Physallis
  • Remouladsås
  • Rostad lök
  • Syltlök
  • Cornichons

Instruktioner

  1. Börja med att koka äggen till röra 3 så att de hinner svalna. De ska vara hårdkokta.
  2. Vispa sedan grädden till grundröran. Den ska vara lättvispad. Blanda sedan i majonnäs och salt och svartpeppar.
  3. Ta bort kanterna från formbröden och skär så att de passar den runda springformen. Lägg så att det täcker botten.
  4. Blanda sedan leverpastej, bostongurka och 1 dl grundröra i en skål. Bred på brödet.
  5. Lägg sedan ett nytt lager bröd ovanpå leverpastejröran.
  6. Hacka skinkan och mandarinerna/fruktcoktailen och blanda med 1 dl grundröra. Bred på brödet.
  7. Lägg sedan ett nytt lager bröd ovanpå skinkröran.
  8. Hacka de svalna och hårdkokta äggen och blanda med 1 1/2 dl mjukost och 1 dl grundröra. Bred på brödet.
  9. Lägg sedan ett nytt lager bröd ovanpå äggröran.
  10. Lägg plastfolié över och ställ i kylen i minst 1 dygn.
  11. Efter 1 dygn i kylen tar du av springformens kant och brer grundröra runtom hela tårtan.
  12. Skölj salladen och lägg runtom tårtans kant.
  13. Rulla ihop rostbiffen och lägg på tårtan.
  14. Hyvla några skivor av goudaosten och rulla ihop och lägg runt om på tårtan.
  15. Klicka på remouladsås och rostad lök på rostbiffen.
  16. Garnera sedan tårtan med physallis, syltlök, cornichons, vindruvor, körsbärstomater och skivad apelsin och stjärnfrukt.
  17. Servera och njut!

Färdigt på: 60 minuter

Antal portioner: 8


Följ mig på Instagram

Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips Dessutom kan du få exklusiva rabattkoder och erbjudanden!