Ugnsbakat ris med svamp
![Ugnsbakat ris med svamp Ugnsbakat ris med svamp](https://cdn.matskafferiet.se/wp-content/uploads/2018/04/ugnsbakat-ris-svamp.jpg)
Ugnsbakat ris med svamp är en krämig gratäng baserad på ris och svamp. Den blir otroligt rik på smak eftersom riset kokas med svamp och buljong innan det sätts in i ugnen för den sista lilla touchen. Toppat med ett härligt lager med ost kan det inte gå fel!
Recept: Ugnsbakat ris med svamp
Sammanfattning: En krämig gratäng baserad på ris och svamp. Ett enkel rätt som sköter sig själv men som samtidigt ger väldigt mycket smak tillbaka.
Ingredienser
- 3 dl ris
- 6 dl grönsaksbuljong
- 400 gramp champinjoner
- Ett knippe färsk persilja
- 100 gram cheddar
- Salt & peppar
- 1/2 Gul lök
- 1 Vitlöksklyfta
- 0,5 dl vitt vin
- 2 dl grädde
Instruktioner
- Börja med att skiva svampen, hacka löken samt vitlöken. Hetta upp en stekpanna och fräs lök samt vitlök i olivolja. När det fått en fin färg kan du hälla i det vita vinet, låt det sjuda bort och rör sedan ner den skivade svampen. Stek i cirka 10-15 minuter tills svampen har fått en fin färg.
- Tillsätt lite hackad persilja och rör ner riset. Rör om så att riset blandas med svampen.
- Häll på grönsaksbuljongen och låt koka in i cirka 10-15 minuter beroende på riset.
- När vattnet kokats in kan du hålla på grädden, låt sjuda i cirka 5 minuter innan du håller det i en ugnssäker form. Riv osten och strö över.
- Grädda i 200 grader i cirka 10 minuter eller tills osten fått färg.
Färdigt på: 20 minuter
Antal portioner: 2
Mitt betyg
Lämna ett svar