Croquetas

Croquetas

Ända sen jag var i Valencia och Seville för ett par år sen har jag längtat tillbaka till spanska croquetas och nu under Coronakrisen så passade jag på att göra egna eftersom de spanska restaurangerna här är stängda. Otroligt gott och det var betydligt enklare än vad jag trodde att det skulle vara. Det svåra är bara att få rätt konsistens på bechamelsåsen innan den åker in i kylen annars blir det väldigt svårt att forma croquetas innan de åker in i paneringen och friteras. Den här gången fyllde jag minan croquetas med svamp och skinka, riktigt gott!

Recept på spanska croquetas

Sammanfattning: Krämiga och goda spanska croquetas, perfekt att servera till tapas eller som förrätt till en större måltid. 

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 2 msk olivolja
  • 75 gram mjöl
  • 3 dl mjölk
  • Salt och peppar
  • En liten nypa muskotnöt
  • 50 gram riven cheddar
  • 2-3 skivor rökt skinka
  • 50 gram champinjoner
  • Olja för fritering
  • 1 ägg för panering
  • Ströbröd
  • Mjöl för panering

Instruktioner

  1. Börja med att smälta smöret med olivolja i en kastrull. När det smält, ta bort från värme och ha i 75 gram mjöl, ta lite i taget tills du får en fin smet/deg.
  2. Rör sedan ner lite mjölk i taget tills all mjölk är i kastrullen och inga klumpar finns kvar. Hetta upp under omröring tills det tjocknar, låt sjuda cirka 5 minuter tills du har en riktigt tjock smet. Är den för lös så får du problem när du ska forma croquetas.
  3. Hacka champinjoner och stek upp under tiden.
  4. När bechamelsåsen är klar, ha i salt, peppar och muskotnöt, skinka, champinjoner samt rivna osten.
  5. Låt svalna, täck och sätt i kylen för minst 1 timme eller tills det är kallt och har tjocknat.
  6. Förbered för panering med tre tallrikar, en med ströbröd, en med ägg och en med vetemjöl. Ha i lite salt och peppar i mjölet.
  7. Ta en stor sked smet och forma lätt, är det för kletigt så kan du ta lite mjöl på händerna. Doppa sedan först i vetemjöl, sen ägg och till slut ströbröd.
  8. Häll ner olja i en kastrull så att du har ett djup på minst 6-7 cm så att de finns plats för croquetas att friteras.
  9. Värm upp oljan på hög värme.
  10. Fritera ett par croquetas i taget, det tar cirka 4-5 minuter eller tills de har fått färg och är krispiga.
  11. Ta upp och lägg på lite papper så att överskottsoljan sugs upp.
  12. Toppa med salt och servera!

Färdigt på: 60 minuter

Portioner: 12

Mitt betyg 5 stjärnor:  ★★★★★ 1 betyg


6 betyg