Oxfilé med svampsås, friterade morötter och potatischips

Oxfilé med svampsås, friterade morötter, potatischips
Oxfilé i en krämig svampsås serverat med friterade morötter, ugnsbakade potatischips och morötter. En utsökt middag som verkligen lyxar till vardagen! De friterade morötterna är ett roligt sätt att variera morötterna och ge lite extra textur till rätten. Vill du variera så kan du göra pepparsås, bearnaisesås eller kanske servera med tryffelpotatismos eller något annat favorittillbehör.

Recept: Oxfilé med svampsås, friterade morötter och potatischips

Sammanfattning: En saftig oxfilé i en krämig svampsås med ugnsbakade potatischips, och friterade morötter. Unna dig en lyxig fredagsmiddag på ett enkelt sätt!

Ingredienser

  • 2 tjocka skivor oxfilé
  • 3 dl grädde
  • 5-6 potatisar
  • Timjan
  • 2-3 morötter
  • 100 gram brun Shimeji svamp
  • Olivolja
  • 250 gram Champinjoner
  • Persilja
  • Smör
  • Salt & peppar

Instruktioner

  1. Börja med att skala potatis och morötter. Skiva sedan potatisen i tunna skivor och dela morötterna på längden och skär stavar. Spara en morot för att göra de friterade morötterna.
  2. Lägg potatischipsen och morötterna en plåt, salta, peppra och strö över lite timjan. Ringla över olivolja och sätt in ugnen på 225 grader i cirka 20 minuter.
  3. För att göra friterade morötter använder du potatisskalaren och dra av långa remsor av morötterna. Hetta sedan upp en kastrull med olja och doppa ner remsorna i cirka 1-2 minuter. Plocka upp och lägg på ett papper så att det suger upp lite av oljan.
  4. Skiva champinjonerna och stek upp på hög värme i smör. När de börjar få färg kan du tillsätta grädden. Sänk värmen och smaka av med svartpeppar, salt och lite persilja. Låt puttra i cirka 15 minuter.
  5. Hetta upp en stekpanna och stek den bruna shimeji-svampen som du sedan lägger på toppen av det färdigstekta köttet.
  6. När allting börjar bli klart kan du hetta upp en stekpanna med smör. Gnid in oxfilén i lite olivolja, salta och peppra. Stek cirka 2 minuter på varje sida.
  7. Servera och dekorera efter smak och tycke :)

Färdigt på: 30 minuter

Antal portioner: 2

Mitt betyg 5 stjärnor:  ★★★★★ 1 betyg



Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips Dessutom kan du få exklusiva rabattkoder och erbjudanden!