Surdegspizza – hur bakar man pizza på surdeg?

Surdegspizza

Igår testade jag för första gången surdegspizza, blev riktigt bra och pizzan fick en väldigt luftig och smakrik deg som verkligen lyfte pizzan. Jag baserade surdegspizzan på mitt recept på vetesurdegsbröd, jag gjorde en hel sats men gjorde ett bröd och tre pizzor av den istället. Om du vill kan du göra en hel sats och frysa in den resterande pizzadegen, de håller sig till nästa gång pizzasuget slår till.

Jag serverade mina surdegspizzor med en tomatsås, mozzarella, champinjoner och lite färsk basilika som dekoration. En klassiker helt enkelt som alltid passar!

Det kan vara lite knepigt att forma pizzorna så att de blir tunna. Den här degen är relativt lättarbetad men här är en video som visar hur man formar pizzorna. Det hjälpte mig otroligt mycket när jag tränade på att rotera degen med knytnävarna, till slut sitter det där och det går av rutin!

Recept: Surdegspizza – hur bakar man pizza på surdeg?

Sammanfattning: En otroligt god surdegspizza som bakades på samma deg som jag gjorde vetesurdegsbröd på. Passar lika bra och blev otroligt gott!

Vad behöver man för att baka surdegspizza?

 • 1 sats vetesurdegsbröd
 • 1 burk krossade tomater
 • Färsk basilika
 • 200 gram champinjoner
 • 250 gram riven mozzarella
 • Oregano
 • Vitlök
 • 1 msk Olivolja
 • Salt

Hur gör man en surdegspizza?

 1. Baka en sats surdegsbröd enligt det länkade receptet. Istället för att forma till bröd så formar du degbollar på runt 2-250 gram och lägger i kylen 24-48h. Ta ut pizzadegen cirka 1 timme innan du ska baka så att den värms upp till rumstemperatur annars blir det svårt att forma pizzorna.
 2. En sats räcker ungefär till 1 bröd och 3 pizzor alternativt 6 medelstora pizzor, du kan frysa in degbollarna om du vill spara surdeg för att kunna baka pizzor snabbt när pizzasuget slår till.
 3. Koka upp krossade tomater med oregano, en vitlöksklyfta, 1 msk olivolja, en nypa salt och några blad färsk basilika. Låt sjuda cirka 1 timme.
 4. Skiva champinjoner och övrig topping som du vill ha på din surdegspizza.
 5. Värm ugnen till 250 grader, använd gärna bakstål eller baksten. Låt ugnen värmas upp i cirka en timme. Precis innan du ska baka slår du på grillen så att den hettar upp din plåt, stål eller sten. Sätt tillbaka till 250 grader medan du bakar.
 6. Forma pizzorna genom att lägga ner degen och platta lätt till den i mitten och arbeta ut mot kanten tills du har 2,5 cm kvar som kant. Lägg degen sen på dina mjölade knytnävar och sträck ut hela degen genom att rotera den. Lägg ner på en bit bakplåtspapper eller mjölad brödspade och dra ut kanterna om det behövs.
 7. Bred på tomatsåsen, mozzarella, champinjoner och annan topping.
 8. Baka i ugnen på 250 grader, i cirka 5-8 minuter. Sätt på grillen en stund i slutet för lite extra färg på degen.

Färdigt på: 30 minuter

Antal surdegspizzor: 3-6

Mitt betyg 5 stjärnor:  ★★★★★ 1 betyg


8 betyg