Biff Wellington

Biff Wellington
Biff Wellington, en riktigt klassiker med oxfilé täckt med parmaskinka, duxelle och smördeg. Grädda i ugnen tills du har en oxfilé som är medium rare och servera med ugnsrostad potatis, grönsaker och en god sås, t.ex. pepparsås eller rödvinssås. Otroligt gott! Det tar lite tid att göra men det är ett riktigt roligt projekt och när du får smaka på din Biff Wellington så är det verkligen värt tiden! Passar alldeles perfekt till högtider, till en helglunch eller middag.

Recept på Biff Wellington

Sammanfattning: Biff Wellington, en klassiker med oxfilé som är täckt med en krispig smördeg och fylld med duxelle och parmaskinka. Riktigt gott och passar utmärkt till högtider eller söndagslunch.

Vad behöver man för att göra Biff Wellington?

  • Runt 500 gram smördeg
  • 800 gram oxfilé
  • 1 msk olivolja
  • 250 gram champinjoner
  • 50 gram smör
  • Färsk rosmarin
  • 10-12 skivor parmaskinka
  • 1 uppvispat ägg
  • Salt & peppar

Hur gör man Biff Wellington?

  1. Rensa oxfilén om så behövs, rulla sedan ihop tight med plastfolie och lägg i kylen så att oxfilén formar sig lite.
  2. Börja med att värma upp ugnen till 200 grader.
  3. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek oxfilén tills varje sida har fått en fin färg. Salta och peppra.
  4. Ta bort från värmen och låt svalna.
  5.  Nu är det dags att göra duxelle. Under tiden mixar du champinjoner i en mixer. Värm upp en stekpanna med smör och stek champinjonerna med 2-3 kvistar färsk rosmarin i runt 10 minuter tills all vätska försvunnit. Smaka av med salt och peppar.
  6. Förbered plastfolie på köksbänken. Lägg ut alla skivor parmaskinka och bred på duxelle ovanpå. Lägg sedan oxfilén och rulla ihop tight med plastfolien som hjälp. Lägg i kylen i 15-30 min.
  7. Lägg ut plastfolie på köksbänken igen, rulla ut smördegen till en platta på runt 20x30cm beroende på storleken på oxfilén.
  8. Ta bort plastfolien från oxfilén och lägg mitt på smördegen.
  9. Använd plastfolien och rulla ihop till en tight rulle, skär bort överskottsdegen. Vik upp kanterna och tryck till med en gaffel så att degen stänger sig. Lägg i kylen runt 15-30 minuter.
  10. Vispa under tiden upp ett ägg.
  11. Ta ut din biff wellington ur kylen och pensla med ägg. Använd baksidan av en kniv för att göra lite mönster.
  12. Grädda i mitten av ugnen i runt 35 minuter eller tills oxfilén har nått runt 50 grader.
  13. Servera med lite ugnsrostad potatis, en god sås och grönsaker.

Färdigt på: 60 minuter

Antal portioner: 4-6

Mitt betyg 5 stjärnor:  ★★★★★ 1 betyg


1 betyg