Amerikansk äppelpaj

Amerikansk äppelpaj är ett jättegott alternativ till våra traditionella smulpajer. Här används mördeg istället och man lägger ett mördegslock över äpplena så att de blir riktigt bakade. Efter vår trip till USA förra sommaren blev jag riktigt biten av dessa sorters pajer, det är så himla gott och enkelt att göra.

 

Recept: Amerikansk äppelpaj

Ingredienser

  • Mördeg:
  • 150g kallt smör
  • 3/4 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 tsk kallt vatten
  • Äppelfyllning:
  • 8-12 syrliga äpplen
  • 3 msk råsocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 msk kanel
  • ½ tsk ingefära
  • 1 msk smör
  • Ägg till pensling
  • Råsocker

Instruktioner

  1. Blanda smör, vetemjöl och socker i en skål. Tillsätt ägg och vatten och arbeta ihop till en deg. (Tänk dock på att degen inte ska knådas)
  2. Plasta in degen och låt den ligga kallt i minst 45min.
  3. Skala och kärna ur äpplena och dela dem i klyftor. Lägg dem i en upphettad stekpanna med en klick smör och häll över sirap, socker, kanel och ingefära. Rör om och låt de stekas tills de blir mjuka. Låt de sedan få svalna.
  4. Dela mördegen i två delar och kavla ut dem så att de passar pajformen.
  5. Lägg den ena utkavlade degen i botten av pajskålen och tryck ut den så att den passar. Lägg över äpplena och fördela dem jämnt i formen. Lägg sist på mördegslocket och nagga den med en gaffel. Pensla tillsist med uppvispat ägg och strö över lite råsocker.
  6. Tillaga pajen i 175º i ca 35-40min



Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips Dessutom kan du få exklusiva rabattkoder och erbjudanden!