Svamprisotto med grillad fläskfilé

Svamprisotto med fläskfilé

Svamprisotto med fläskfilé! Svamprisotto är en riktigt klassiker när det kommer till risotto, något jag äter nästan varje vecka men idag testade jag att skiva lite grillad fläskfilé vilket passade alldeles utmärkt till den här krämiga svamprisotton. Jag passade även på att grilla lite citron att servera med och smakade av med lite färsk timjan, salt och peppar. Och glöm inte att riva en massa parmesan!

Recept: Svamprisotto med grillad fläskfilé

Sammanfattning: En härligt krämig svamprisotto med grillad fläskfilé, timjan och massa parmesan! Otroligt god risotto som passar perfekt till både lunch, middag eller i mindre portion som förrätt. Servera gärna med en skiva grillad citron och lite färsk timjan!

Ingredienser

  • 6 dl grönsaksbuljong
  • 2,5 dl Arborioris
  • 2 msk vitt vin
  • Salt & Peppar
  • 1/4 Gul lök
  • 300 gram champinjoner
  • 1 dl riven parmesan
  • Färsk timjan
  • Salt & peppar
  • 1 fläskfilé
  • 1 Citron

Instruktioner

  1. Grillad fläskfilé: Det går utmärkt att grilla fläskfilén utomhus, cirka 7-10 min per sida eller tills innertemperatur nått 68 grader. Instruktionerna nedan är för grillning i ugn vilket fungerar lika bra.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Rensa fläskfilén från fett och även senor. Gnid in med olivolja, salt och peppar.
  3. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn fläskfilén tills du får en fin stekyta.
  4. Lägg i en ugnsform med ett par skivor citron och timjan och sätt i ugnen tills köttet har en innertemperatur på 68-70 grader. Låt vila en stund innan du skivar upp fläskfilén.
  5. För svamprisotto: Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt en grönsaksbuljongtärning, låt sjuda.
  6. Hacka lök fint och fräs i en stekpanna med smör tills löken börjar få färg.
  7. Skiva champinjoner och tillsätt till stekpannan, stek tills de fått en fin färg.
  8. Häll på det vita vinet och låt det sjuda tills allt kokat bort.
  9. När vinet har kokat bort kan du hälla ner arborioriset i stekpannan, fräs lätt 1-2 minuter under omrörning.
  10. Nu är det dags att hälla i grönsaksbuljongen i stekpannan. Häll i cirka 1dl i taget och låt det puttra bort nästan helt innan du tillsätter mer. Lägg också ner ett par kvistar färsk timjan.
  11. Rör om då och då och smaka av med peppar och salt.
  12. Efter cirka 20 minuter bör risotton vara klar men testa frekvent för att hålla koll så att du inte överkokar riset.
  13. När risotton börjar bli klar kan du röra ner parmesanost, låt smälta och servera. Toppa med din grillade fläskfilé, en skiva grillad citron och färsk timjan samt parmesan.

Färdigt på: 60 minuter

Antal portioner: 4

Mitt betyg 5 stjärnor:  ★★★★★ 1 betyg


14 betyg