Krämig svampsoppa med tryffelolja

Krämig svampsoppa med tryffelolja

Krämig svampsoppa med tryffelolja, är en värmande soppa för höstens kalla dagar. Igår kväll lagade jag ihop den här smakrika soppan baserad på grädde, karljohan och champinjoner. Pricken över i:et är en liten touch av tryffelolja, kan det bli bättre? Jag rörde även i lite vitt vin, buljong och lite lök som jag lät sjuda i cirka 10-15 minuter. Resultatet blev en otroligt krämig och smakrik svampsoppa som jag garanterat lär koka ihop fler gånger under hösten.

Höstig soppa med svamp

Jag älskar hösten, det är något fantastiskt som händer när löven börjar trilla, luften är frisk och svamparna gror som bara den i skogarna. Att kunna ta på sig gummistövlar och komma hem med ett par korgar svamp efter en dag i skogen är fantastiskt. Desto svårare är det att komma på vad man ska laga med svampen. Personligen så älskar jag svampsoppa och det går att göra soppa på både kantareller, karljohan men också champinjoner om det inte skulle vara säsong för något annat. Man kan även göra många olika recept på pasta, svampsås, gratänger och massor av annat. Möjligheterna är oändliga.

Recept på en enkel svampsoppa

Att koka svampsoppa kanske låter svårt om det är första gången du ska koka en hemmagjord svampsoppa men det är faktiskt jättenkelt. Det här receptet är en enkel svampsoppa som endast tar cirka 20 minuter att koka. Det är en perfekt förrätt till en större måltid men fungerar även perfekt som lunch och kvällsmat med en bit bröd eller hemmagjorda krutonger. Om du vill ha kvar lite textur av svampen behöver du inte mixa soppan allt för länge men du kan även steka upp lite svamp som du dekorerar med efter om du hellre vill ha en slät svamp med lite textur vid sidan om. Jag brukar även servera med krutonger för att bryta av med lite knaprig textur.

Recept: Krämig svampsoppa med tryffelolja

Sammanfattning: En krämig svampsoppa med en touch av tryffelolja. Baserad på karljohan och champinjoner men man kan enkelt byta ut mot kantareller om så önskas.

Ingredienser

  • 500 gram svamp (champinjoner + karljohanssvamp)
  • Smör
  • Salt & Peppar
  • 1/2 gul lök
  • 1/2 dl torrt vin
  • 3 dl vatten
  • 1/2 buljongtärning
  • 2 msk finhackad persilja
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk tryffelolja
  • Ev. krutonger

Instruktioner

  1. Börja med att hacka löken fint. Hetta upp en stekpanna med smör och färs löken. Tillsätt vinet och låt det koka in i löken.
  2. Rensa sedan svampen och skiva den. Stek i smör tills den fått en gyllene färg.
  3. Koka upp buljongtärningen med vattnet och tillsätt till svampen och löken. Rör ner hackad persilja, salt och peppar samt tryffelolja. Låt sjuda under lock ca 10 min.
  4. Häll i grädden i soppan och mixa slätt med en mixerstav. Låt sjuda i cirka 5 minuter och smaka av med salt och peppar.
  5. Om du vill ha krutonger så är det bara att skära ut rutor från ett vitt bröd. Ringla över olivolja, salt, peppar och lite örter och rosta i ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter.
  6. Toppa svampsoppan med lite färsk persilja och krutonger.

Färdigt på: 25 minuter

Antal portioner: 4

Mitt betyg 5 stjärnor:  ★★★★★ 1 betyg

Gillade du receptet? Rösta gärna:
(1 röster)


Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips Dessutom kan du få exklusiva rabattkoder och erbjudanden!