Tekakor

Vi har många barndomsminnen där vi åt nybakade tekakor med ost och sylt på och tekakor har blivit en frukostfavorit. Vi gör det mest på helgerna när vi har lite mer tid och kan lyxa till det på morgonen men det går även på vardagen om man sätter klockan lite tidigare då det inte tar lika lång tid som en limpa till exempel utan går relativt fort, vi brukar räkna med en timme ungefär och det är inkluderat med jäsning.

Tekakor

Recept: Tekakor

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 gram jäst eller 1 påse torrjäst
  • 1 msk sirap
  • 1 tsk salt
  • ca 11 dl vetemjöl

Instruktioner

  1. Börja med att smälta smöret i en kastrull, häll sedan i mjölken. Värm vätskan tills den har blivit 37 grader eller lite varmare om du har torrjäst.
  2. Under tiden kan du smula ner jästen i en bunke.
  3. Häll på degvätskan och rör om tills jästen har löst upp sig i vätskan.
  4. Tillsätt sirap och salt.
  5. Rör ner mjölet och arbeta degen i cirka 5-10 minuter tills degen släpper och är smidig, arbeta gärna i köksassistentenn.
  6. Låt degen jäsa i 30 minuter och dela sedan degen i 10-15 bitar beroende på hur stora tekakor du vill ha.
  7. Lägg dom på en plåt, nagga och låter jäsa i cirka 15 minuter.
  8. Sätt in i ugnen och grädda i mitten på 225 grader i cirka 7-8 minuter.

Följ mig på Instagram

Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips Dessutom kan du få exklusiva rabattkoder och erbjudanden!