Surdegsbröd – ett saftigt och enkelt vetesurdegsbröd

Surdegsbröd

Ett saftigt och gott surdegsbröd som passar perfekt för nybörjare. Första steget är att göra en surdegsstart från mitt recept och följa instruktionerna tills du har en bra och stabil aktivitet när du matar din surdegsstarter. Det här brödet är baserat på vetemjöl men det går utmärkt att blanda in lite mer fullkorn om så önskas, tänk bara på att justera mängden vätska eftersom det kan suga in lite mer vatten när det är rågmjöl eller fullkorn.

Den här degen passar också alldeles utmärkt för att baka surdegspizza! Jag brukar faktiskt bara använda halva degen för bröd och den andra halvan för pizza. Om du är sugen på pizza så rekommenderar jag verkligen det!

För att forma bröden behövs lite teknik och övning, jag har bifogat en video nedan där du kan se hur man formar surdegsbröd.

Recept: Vetesurdegsbröd – ett enkelt och saftigt surdegsbröd

Sammanfattning: Ett riktigt gott och saftigt surdegsbröd som är baserat på vetemjöl. Vetesurdegsbröd är enkelt, saftigt och riktigt gott!

Vad behöver man för att baka vetesurdegsbröd?

 • 900 gram vetemjöl
 • 680 gram ljummet vatten
 • 18 gram salt
 • 190 gram surdegsstarter

Hur gör man ett surdegsbröd på vetemjöl?

 1. Börja med att följa receptet för surdegsstarter. När du har en aktiv surdegsstart kan du blanda din levain kl 8 morgonen. Det innebär att du blandar 113 gram vatten, 113 gram av din surdegsstart och 113 gram vetemjöl. Låt detta stå runt någonstans där det är runt 24-25 grader tills klockan är 13 eller tills den är bubblig och har vuxit sig större. Den ska också ha en lätt syrlig doft.
 2. Klockan 12 blandar du ihop vetemjöl och ljummet vatten i en stor skål. Blanda bara ihop tills ingredienserna är ihopblandade, låt sedan stå 1 timme täckt där du förvarar din levain. Blanda inte ner salt eller surdegsstarten än!
 3. Nu är klockan 13 och din surdegsstart bör vara bubblig och ha växt till sig. Nu kan du blanda ner 190 gram av den i degen, tillsammans med saltet.Använd fingrarna för att nypa ihop degen så att surdegsstarten och saltet blandas väl med degen.
 4. Täck degen och låt stå till klockan är 17. Under den här tiden ska du dock vika degen 3 gånger med runt 3o minuters mellanrum. När du viker så drar du upp en sida av degen med handen och viker helt enkelt degen över sig själv från alla 4 sidor. Blöt händerna med vatten så att degen inte fastnar för mycket när du viker degen. Efter det tredje omgången av vikningar så låter du degen vila tills klockan är 17.
 5. Nu är klockan 17 och din deg bör har växt runt 50% och små bubblor har format sig om allt gått som det ska. Det beror mycket på temperatur och surdegsstarten. Ser du att den inte växt tillräckligt så kan du ge den lite mer tid.
 6. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar.
 7. Forma lätt till två runda formar och låt vila 15 minuter.
 8. Nu är det dags att forma brödet, mjöla degen lätt och forma genom att dra kanterna och vik in mot mitten. Var försiktig så att du inte pressar ut för mycket luft ur bröden. Lägg sedan i två jäskorgar med bakhandukar som är mjölade. Jag har bifogat en video ovan där du kan se hur man formar bröden.
 9. Täck med en plastpåse eller plastfolie och sätt i kylen över natten.
 10. Värm ugnen klockan 8 på morgonen till 250 grader, har du baksten eller bakstål så använd det! Efter 1 timme bör ugnen vara varm, nu kan du  ta ut brödet ur kylen, stjälp av bröden på ett bakplåtspapper som du lagt på en brödspade. Skär ett snitt med en snittkniv eller rakblad över degen.  Sätt in brödet och baka i runt 40 minuter i mitten av ugnen. Jag brukar alltid hälla lite kokande vatten på en plåt som jag sätter i botten av ugnen för lite extra ånga i ugnen.
 11. Vänta runt 2 timmar innan du skär din första skiva!

Färdigt på: 90 minuter

Antal bröd: 2

Mitt betyg 5 stjärnor:  ★★★★★ 1 betyg


145 betyg

Bröd Recept