Fläskfilégratäng med svamp

Fläskfilégratäng med svamp är en favorit från barndomen och som hänger kvar än idag. Det är enkelt att tillaga och det brukar bli en favorit hos både vuxna och barn. Det positiva är att man kan ta den svamp man har tillgång till. Just i dag använde vi oss av skogschampinjoner, men man kan med fördel ha nyplockade kantareller eller karl-johan.

Recept: Fläskfilégratäng med svamp

Ingredienser

  • 500 gram fläskfilé
  • 100 gram svamp (kantareller, skogschampinjoner el. karl-johan)
  • ev. 200g färskost med kantarellsmak
  • 5 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • 4-5 msk vetemjöl
  • 1,5 dl riven ost (präst el. västerbotten)
  • Vitpeppar
  • Svartpeppar
  • Salt

Instruktioner

  1. Putsa fläskfilén och skär den i skivor. Krydda med peppar och salt.
  2. Stek köttet någon minut på varje sida.
  3. Skiva svampen och stek den i lite smör.
  4. Smält sedan 2msk smör i en kastrull och tillsätt sedan mjölet och rör om.
  5. Tillsätt mjölk och låt koka upp. Tillsätt färskosten och låt det få småputtra någon minut. Tänk på att stuvningen ska vara rätt tjock så red den om den verkar tunn. Smaka av med vitpeppar och salt.
  6. Lägg över köttet i en ugnssäkerform och häll stuvningen över.
  7. Strö över osten och ställ in i ugnen på 225º i ca 20min.
  8. Servera med ris och en enkel sallad

(Inga röster)

Husmanskost Kött Ris