Chokladtårta med apelsingrädde

Chokladtårta med apelsingrädde

Jag bakade den här Chokladtårtan med apelsingrädde förra helgen, en klassisk chokladtårta med en liten touch av apelsin, det kan ju bara inte gå fel? Just apelsin och choklad gifter sig verkligen i munnen och den här härliga tårtan är faktiskt väldigt enkel att göra eftersom fyllningen är chokladgrädde samt att tårtan är täckt med apelsingrädde vilket går otroligt snabbt att vispa ihop.

Tipsa för att få en hög tårtbotten

När man bakar en egen tårtbotten kan det vara lite klurigt att få till höjden på en tårtbotten eftersom den gärna vill sjunka ihop. Personligen så hade jag stora problem första gången jag skulle baka en tårtbotten och dessutom så var det samma dag som min födelsedag så ni kan ju tänka mig vilken panik jag hade på morgonen. Till slut löste det sig och jag lärde mig väldigt mycket den där morgonen.

Först och främst skulle jag vilja säga att många inte vispa ägg och socker tillräckligt pösigt, det ska verkligen bli en vit och fluffig smet. Vispar du inte ägg och socker tillräckligt länge så kommer tårtbotten garanterat att sjunka ihop i ugnen.

Öppna inte ugnen under gräddningen eftersom det släpper in kall luft som kan göra att det sjunker ihop.

Jag tror även många gör misstaget att inte låta det smälta smöret och mjölkblandningen svalna tillräckligt.

Chokladtårta med apelsingrädde

Recept: Chokladtårta med apelsingrädde

Sammanfattning: En otroligt smakrik och saftig chokladtårta fylld med chokladgrädde och täckt med apelsingrädde. En fantastisk kombination som nästa alla älskar, perfekt tårta till kalas!

Ingredienser

  • Chokladgrädde: 3 dl vispgrädde
  • 1 ½ msk kakao
  • 1– 1 ½ msk florsocker
  • Apelsingrädde: 3 dl vispgrädde
  • Rivet apelsinskal
  • 1– 1 ½ msk florsocker
  • Tårtbotten: 1 dl kakao
  • 2 st ägg
  • 3 dl mjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl mjölk
  • 150 gram  smör
  • 2 tsk bakpulver

Instruktioner

  1. Vispa ägg och socker poröst i en bunke. Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölken. Häll ner det smälta smöret i äggblandningen och rör försiktigt ihop till en smet.
  2. Blanda sedan ihop mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver i en separat bunke och sikta ner det i mjölk- och äggsmeten
  3. Häll smeten i en smord springform på cirka 15 cm. Grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen på 175 grader i cirka 45 minuter.
  4. Chokladgrädden och apelsingrädden är väldigt enkla att göra, blanda bara ihop ingredienserna i två separata skålar och vispa tills du får en fast grädde som du kan använda för att fylla tårtan med.
  5. När tårtbotten är färdiggräddad låter du den svalna innan du delar den i tre delar. Lägg sedan toppen underst på ett tårtfat och börja lägga chokladgrädden som fyllning.
  6. Lägg på nästa lager och lägg på fyllning. Sen kan du lägga på den sista tårtbotten och täcka tårtan med apelsingrädda.
  7. Dekorera med apelsinskivor och lite rivet apelsinskal. Låt stå och dra sig lite innan servering!

Färdigt på: 50 minuter

Antal portioner: 8

Mitt betyg 5 stjärnor:  ★★★★★ 1 betyg

 


Följ mig på Instagram

Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips Dessutom kan du få exklusiva rabattkoder och erbjudanden!