Hemmagjorda köttbullar

Hemmagjorda köttbullar
Hemmagjorda köttbullar kan vara något av det bästa som finns, speciellt till julen! De här köttbullarna brukar jag alltid laga när julen börjar närma sig. Det är ett väldigt enkelt recept som ger perfekta köttbullar varenda gång. Till julen kan man även röra ner lite skånsk senap om man vill, det sätter den där lilla extra krydda som hör julen till. Har ni någon smaksättningen som ni verkligen måste ha under julen? Tipsa gärna i kommentarerna!

Tips för perfekta köttbullar

Jag brukar alltid använda ströbröd eftersom köttbullarna inte blir lika kompakta, ett annat bra tips är att använda plasthandskar när du rullar köttbullarna annars fastnar smeten lätt på händerna när man rullar vilket är otroligt frustrerande när man har många köttbullar att rulla!

Jag steker alltid mina köttbullar i smör i stekpanna och bara några i taget så att du får en fin stekyta. Man kan sätta in köttbullarna i ugnen på en låg eftervärme så att de håller sig varma. Många använder blandfärs för att det ökar fetthalten i köttbullarna och på så vis gör de lite saftigare, jag föredrar dock nötfärs men det är upp till var och en.

Recept: Hemmagjorda köttbullar

Sammanfattning: Hemmagjorda köttbullar är något av det bästa som finns, det här receptet ger dig riktigt goda köttbullar som passar perfekt både som julköttbullar men även för övriga året!

Ingredienser

  • 2  st ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1 gul lök
  • 1 kg nötfärs
  • Salt och svartpeppar
  • För julköttbullar: 1-2 msk skånsk senap

Instruktioner

  1. Börja med att knäcka ägget i en skål och vispa ner grädda. Häll sedan ner ströbrödet och låt stå och svälla i cirka 15 minuter.
  2.  Riv en gul lök och blanda ner i köttfärsen, krydda med salt och peppar samt eventuellt skånsk senap om du gör julköttbullar. Rulla sedan köttbullarna, jag använder cirka en matsked per köttbulle och använd gärna plasthandskar då det är enklare att rulla.
  3. Stek dina köttbullar i smör tills de får en fin stekyta och är genomstekta. Ta några köttbullar i taget och lägg ev in i lite eftervärme på låg temp om du har många köttbullar att steka. Undvik dock gärna då de lätt blir torra om de lämnas för länge.

Färdigt på: 20 minuter

Antal portioner: 2

Mitt betyg 5 stjärnor:  ★★★★★ 1 betyg

 


60 betyg