Ägg

Ägg från höns ingår i många recept och nästan i alla recept när det gäller bakning. Ägget består av äggvita och en äggula varav äggvitan är nästan två tredjedelar av ägget och är proteinrikast. Äggulan är rik på fett. Ägg förvaras i kylskåp då deras hållbarhet ökar markant jämfört med om de står i rumstemperatur. Bara för att äggen har passerat bäst-före-datum behöver det inte betyda att de är oätliga. Ägg som förvaras i kylskåp håller veckor efter att datumet har passerat. Du kan kontrollera om det är gammalt genom att lägga det i vatten, flyter det är det troligen gammalt. När man gör t.ex. kladdkaka, muffins och liknande ska man vara försiktig med vispandet då ägget kan förstöras då. Man ska bara blanda tills det ser blandat ut och inte längre. Ägg brukar kosta runt 1-3 kronor/st och det finns väldigt många olika storlekar och sorter. Försök att köpa ägg från frigående höns eller ekologiska ägg om det finns.