Vegetarisk pastagratäng

Nu är det dags för vår fjärde måltid ur Monikas matkasse och denna gången var det en vegetarisk rätt med pasta, tomatsås, bechamelsås som toppas med parmesanost! Rätten var väldigt enkel att göra och skötte sig själv i ugnen. Toppen om man har extra mycket att göra någon dag.

Recept: Vegetarisk pastagratäng

Ingredienser

  • 1 pkt pasta, t ex Penne
  • Smör till formen

Tomatsås

  • 1 förp krossade tomater
  • 1 msk fond eller en buljongtärning
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 msk torkad basilika
  • Flingsalt och nymalen svartpeppar

Béchamelsås

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 1 kryddmått riven muskotnöt
  • Flingsalt och nymalen svartpeppar
  • 2/3 parmesan, riven

Till servering

  • 1 påse ruccola
  • 1/3 ask körsbärstomater
  • 1 rödlök
  • Olja, vinäger och flingsalt

Instruktioner

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Koka pastan nästan klar.
  3. Lägg de krossade tomaterna i en kastrull tillsammans med fond eller buljongtärning. Pressa ner vitlöken och riv i basilikan, värm och smaka av.
  4. Smält smöret till béchamelsåsen. Vispa ner mjölet. Späd med mjölken under fortsatt vispning. Låt såsen sjuda ca 5 minuter. Smaka av med muskotnöt, salt och peppar.
  5. Smörj en ugnsfast form. Häll av pastan och lägg den i formen. Häll på tomatsåsen och sedan béchamelsåsen. Avsluta med den rivna osten.
  6. Gratinera i ugn på 225° i ca 20 minuter.
  7. Skölj och arrangera salladen med tunt skivad rödlök och skivade tomater. Droppa över olivolja, vit balsamvinäger och flingsalt.
  8. Servera gratängen med salladen.
Recept från Monikas matkasse

Följ mig på Instagram

Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips Dessutom kan du få exklusiva rabattkoder och erbjudanden!