Valnötsbröd

Att variera smaksättningarna på bröd tycker jag är en av de roligaste sakerna med att baka bröd. Man kan göra hur många olika smaksättningar som helst och det är ju alltid kul att testa nya brödsorter. Den här gången bakade jag ett saftigt bröd som smaksattes med valnötsolja, man kan med fördel också ha i lite hackade valnötter för lite extra valnötssmak. Blev riktigt gott!

Valnötsbröd

Recept: Valnötsbröd

Sammanfattning: Ett bröd smaksatt med valnötsolja

Ingredienser

  • 25 gram jäst
  • 3 dl vatten
  • 2 msk valnötsolja
  • 1 tsk salt
  • 2 dl rågmjöl
  • 6 dl vetemjöl special
  • ev. 50 gram hackade valnötter

Instruktioner

  1. Börja med att smula ner jästen i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten och rör så att jästen löses upp.
  2. Tillsätt olja, salt och eventuellt nötterna.
  3. Rör ner rågmjöl och nästan allt vetemjöl och bearbeta degen i en köksassistent i 10-15 minuter tills degen släpper och känns smidig.
  4. Låt jäsa 45 minuter.
  5. Arbeta degen och forma en limpa och lägg på en plåt med bakplåtspapper alternativt i en brödform. Låt jäsa 30 minuter.
  6. Pensla med bröden med vatten och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter.
  7. Låt svalna.

Färdigt på: 1 timme 30 minuter

Antal portioner: 12


Följ mig på Instagram

Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips Dessutom kan du få exklusiva rabattkoder och erbjudanden!