Apelsinmarmelad med citron

Apelsinmarmelad med citron väcker många barndomsminnen hos mig då jag alltid åt det på somrarna när jag var liten. Det är inte mycket som slår en skiva rostat bröd, en bit ost och så lite hemkokt apelsinmarmelad på det. Så himla gott och färgen på marmeladen är ju så härlig. Sött, syrligt och friskt mixar sig fantastiskt bra och bara lukten av apelsinmarmeladen gör en glad i själen.

Apelsinmarmelad med citron

Recept: Apelsinmarmelad med citron

Sammanfattning: En frisk och härlig apelsinmarmelad med citron. Blir cirka 1 kg marmelad.

Ingredienser

 • 500 gram apelsiner
 • 200 gram citroner
 • 7,5 dl vatten
 • 1 liter strösocker
 • 1/2 msk citronsyra

Instruktioner

 1. Börja med att tvätta apelsinerna och citronerna väl med en borste och vatten.
 2. Skär dom sedan så att det blir fyra klyftor och försök ta bort alla kärnor från frukten. Spara kärnorna!
 3. Skiva sedan frukten i tunna skivor, och dela sedan skivorna på mitten så att det blir lite mindre bitar.
 4. Lägg frukten i en gryta och fyll på vattnet. Kärnorna du sparade lägger du i en tesil har har i grytan. Låt koka med lock på medelhög värme i 50 minuter. Visst luktar det härligt om marmeladen!
 5. Efter 50 minuter tar du upp kärnorna och rör sedan ner sockret. Ta lite i taget och rör om hela tiden så det inte blir några klumpar.
 6. Låt nu apelsinmarmeladen koka rejält i cirka 20 minuter. Rör om då och då så att det inte bränns och ta bort skummet som bildas med en sked eller hålslev.
 7. Efter 20 minuter kan du ta fram en liten tallrik och där häller du upp lite marmelad och sätter in i kylen i cirka 5 minuter. Efter 5 minuter drar du skeden genom marmeladen och om spåret inte fylls igen så är marmeladen klar. Rinner det igen så får du koka några minuter till och testa igen.
 8. När marmeladen klarar testet så tar du av den från värmen och rör sen ut citronsyran i ett glas med lite av marmeladen och häll sedan i blandningen i grytan.
 9. Häll upp i glasburkar och låt svalna. Förvara marmeladen mörk och svalt så håller den längre.

Färdigt på: 1 timme 30 minuter

Antal portioner: 12


5 betyg

Frukt & bär Recept