Vörtbröd

Vörtbröd är en klassiker på julen och för oss är det ingen jul utan ett gott vörtbröd med en skiva julskinka och lite senap på det. Det här är ett enkelt vörtbröd som baseras på receptet från Santa Marias vörtmix men vi har ändrat det lite. Väldigt gott och det kommer dofta jul i hela huset när du bakar.

Vörtbröd

Recept: Vörtbröd

Sammanfattning: Ett enkelt men väldigt gott vörtbröd som passar perfekt till julen!

Ingredienser

  • 25 gram smör
  • 1 dl brödsirap
  • 3 1/2 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 påse Santa maria vörtmix
  • 5 dl rågsikt
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl russin

Instruktioner

  1. Börja med att smälta smöret i en kastrull och tillsätt vatten samt sirapen och värm det tills det är 37 grader. Under tiden kan du smula ner jästen i en bunke.
  2. Blanda ut jästen med degvätskan och tillsätt vetemjöl, rågsikt och russin och arbeta ihop degen väl.
  3. Låt degen jäsa i 30-40 minuter och arbeta sedan ihop till två mindre limpor.
  4. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper och låt sedan limporna jäsa i ytterligare 30 min.
  5. Grädda sedan vörtbröden på 200 grader i cirka 30 minuter.

Färdigt på: 1,5 timme

Antal portioner: 12



Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips Dessutom kan du få exklusiva rabattkoder och erbjudanden!