Temperatur för varmluftsugn och vanlig ugn

Temperature för varmluftsugnAlla har vi någon gång kliat oss i huvudet när vi försökt lista ut vilken temperatur för varmluftsugn som är korrekt. Många gamla recept har använt sig av den traditionella vanliga ugnen och det kan vara svårt att veta hur mycket 200 grader i en vanlig ugn är i en varmluftsugn.

För att reda ut vilken temperatur du ska använda dig av när du bakar eller lagar mat så gäller det först att reda ut skillnaden på varmluftsugn och vanlig ugn. En vanlig ugn ska vara varmare än en varmluftsugn, detta beror på att en varmluftsugn sprider runt värmen i ugnen så att det blir en jämn värme. När du lagar med varmluftsugn ska du dra på temperaturen så att den motsvarar den som används i en vanlig ugn.

Som du säkert förstår så ska man inte ha samma temperatur och justera tiden då det kan resultera i en ojämn gräddning och även brända rätter. Juster temperaturen in tiden!

Hur räknar man ut temperaturen för varmluftsugn?

När du ska räkna ut temperaturen för varmluftsugn jämfört med vanlig ugn så gäller det att justera temperaturen beroende på hur varmt du ska ha det. Skillnaden är ungefär 10% vilket innebär att vi lägre temperaturer så blir det ingen större skillnad men om du ska upp i 225 grader så blir det desto mer skillnad. Vi har försökt sätta ihop en liten omvandlingstabell där du lätt kan se vanliga gradtal och omvandla grader mellan varmluftsugn och vanlig ugn. Generellt sätt använder vi oss bara av gradtal för vanliga ugnar på Matskafferiet men om det skulle förekomma någon ändringar så anger vi det i våra recept.

Vanlig ugnVarmluftsugn
75°C70°C
100°C90°C
75°C70°C
125°C100°C
150°C130°C
175°C160°C
200°C180°C
225°C200°C
250°C225°C

Hur många grader Celsius är Fahrenheit?

Nu på senare år när de flesta söker efter receptet på nätet så har det blivit väldigt populärt att inspireras av utländska recept, främst från USA som har massor av spännande sötsaker och maträtter att testa. En stor skillnad från oss i Europa är dock att man använder Fahrenheit (°F) istället för Celsius (°C) vilket blir jobbigt vid omvandlingen. Hur många grader ska man egentligen ha ugnen på?  Fahrenheit har en fryspunkt på 32°F vilket innebär att temperaturerna låter som det är bra mycket högre än celsius även om det är samma. En grad Fahrenheit är fem niondelar Celsius vilket ni kan se i tabellen nedan.

CelsiusFahrenheit
125°C257°F
150°C302°F
175°C347°F
200°C392°F
250°C482°F

Bakar du recept från utlandet så kan det vara bra att läsa vår guide till måttomvandling där du hittar vanliga mått och vikter som gör det enklare när du ska testa ett recept med annorlunda mått. Skulle något fattas är det bara att höra av dig så hjälper vi dig så gott det går!

Vad föredrar du, varmluftsugn eller vanlig ugn?

Vi har har många åsikter om vilken ugn som är den bästa, vissa gillar gas, vissa gillar varmluftsugn vissa gillar den traditionella ugnen och personligen så är jag en favorit av varmluftsugnen då den ger en mer jämn temperatur och gräddning.  Är man van vid den vanliga ugnen så tar det lite tid att vänja sig vid vilken temperatur man ska grädda i men så förhoppningsvis kan vår tabell hjälpa dig lite på traven!


Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips.