Olivbröd

Olivbröd är ett av mina favoritbröd som jag föll för efter att ha ätit det på en italiensk restaurang på Malta. Det är något speciellt med smaken som oliverna ger ifrån sig tillsammans med lite salt och ett saftigt bröd. Jag brukar äta det både till maten men även som ett litet mellanmål om man är på språng.

Variera smaken på olivbrödet

Om du vill variera olivbrödet så kan du tillsätta lite andra örter också, rosmarin passar alldeles utmärkt till olivbullarna. För att förhöja smaken och göra bullarna extra saftiga och goda så brukar jag rekommendera att verkligen investera i en god olivolja. Det gör en så himla stor skillnad i smaken jämfört med om du köper den billiga oljan eller till och med byter ut mot någon annan olja. Lägg pengar på en fin olivolja, du kommer inte ångra dig!

När det gäller oliver så är det enklast att använda de urkärnade oliverna men det är enkelt att kärna ur om du inte har det hemma. Du kan mixa både mellan gröna och svarta oliver. Det är lite smakskillnad så det är upp till dig vilket du föredrar. I det här receptet använde jag gröna vilket blev en lite lättare smak som passar mig bra.

Olivbröd

Recept: Olivbröd

Sammanfattning: Olivbröd är ett saftigt och smakrikt bröd fyllt med oliver och en touch av salt. En favorit som passar perfekt till en italiensk måltid.

Ingredienser

Olivbröd

  • 1 dl hackade oliver
  • 1 msk timjan
  • 1 tsk salt
  • 25 gram jäst / 2 tsk torrjäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 7-8 dl mjöl
  • 1 tsk salt
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • 1 ägg

Instruktioner

  1. Börja med att hacka dina urkärnade oliver fint, du behöver cirka 1 dl hackade oliver till brödet. Hacka också lite timjan och strö över oliverna som du sätter i en skål tillsvidare.
  2. Häll ner jästen i en bunke och tillsätt både salt och socker till jästen. Rör försiktigt ner det fingervarma vattnet under omrörning.
  3. Häll i oljan, oliverna och till sist mjölet.Arbeta ihop en smidig deg under cirka 5-10 minuter och avsluta med att strö på lite mjöl. Låt jäsa under bakduk under 1 timme.
  4. Starta under tiden ugnen på 250 grader så att den hinner bli riktigt varm. Ta fram en plåt och lägg på bakplåtspapper.
  5. Dra ut degen till en lång längd och skiva med kniv i lagom stora bitar, runt 15-20 st beroende på hur stora bullar du vill ha.
  6. Lägg olivbröden på plåt och lägg över en bakduk och låt jäsa i cirka 25 minuter.
  7. Pensla sedan bröden med ett uppvispat ägg och strö över lite salt.
  8. Grädda bröden i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter.

Färdigt på: 60 minuter

Antal portioner: 12

Mitt betyg 5 stjärnor:  ★★★★★ 1 betyg

Köp ingredienserna från Mat.se


Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips Dessutom kan du få en rabattkod som ger dig hela 160 kr att handla mat för.