Klassisk fransk omelett

Klassisk Fransk Omelett

Att göra en klassisk fransk omelett kräver lite teknik, jag behöver fortfarande öva en hel del men jag ska försöka förklara hur tekniken går till. Om ni någonsin sett Julia Child göra omelett så förstår ni säkert att det finns lite teknik att öva in men när man väl fått in tekniken är det riktigt enkelt. Det viktigaste att tänka på är att ha en stekpanna som är non-stick, rejält med smör och att verkligen värma upp stekpannan innan du steker omeletten.

Jag gillar min omelett med bara salt, peppar och persilja men det går utmärkt att blanda i ost och att göra en fyllning med t.ex. skinka och champinjoner. Isf lägger du i det när omeletten är i in princip klar i stekpannan. Innan steget där du ska rulla ihop den.

Recept på en klassisk fransk omelett

Sammanfattning: En klassisk frukost och brunch rätt, nämligen en fransk omelett stekt i smör och smaksatt med peppar, salt, färsk persilja och eventuellt ost, skinka eller champinjoner.

Vad behöver man för en fransk omelett?

  • 3 ägg per person och omelett
  • Salt & peppar
  • Färsk persilja
  • Smör
  • Ev. ost, skinka, champinjoner osv. som fyllning

Hur gör man en klassisk fransk omelett?

 1. Börja med att knäcka äggen i en skål, vispa ihop tills gulor och vitor är ihopblandat.
 2. Strö över en nypa salt och peppar.
 3. Hetta upp en stekpanna med en rejäl klick smör. Låt smöret glida runt i hela pannan, även sidorna som vi ska använda i slutet.
 4. Lägg i äggen precis innan smöret börjar få färg och bubblorna börjar avta.
 5. Håll stekpannan med båda händer och börja dra stekpannan bestämt fram och tillbaka med en lätt lutning.
 6. När du drar stekpannan mot dig så ska omeletten röra sig stekpannans bortre kant och tillbaka. När omeletten börjat tjockna lägger du i fyllningen, vilket är efter ett par sekunder. Tänk på att champinjoner etc. ska vara tillagat innan.
 7. Lyft stekpannan så att du får en lutning på runt 45 grader och börja samla ihop äggen genom att dra stekpannan fram och tillbaka. Omeletten ska samlas i en rulliknande form i bortre kanten nu.
 8. Håll kvar stekpannan lutad över värmen så att omeletten får lite färg.
 9. Använd en tallrik som du sätter mot stekpannan, stjälp upp omeletten på tallriken genom att luta stekpannan och tallriken mot varandra, båda i 45 graders vinkel. Vänd stekpannan upp och ner över tallriken så att omeletten hamnar med undersidan uppåt på tallriken.
 10. Strö över hackad färsk persilja och servera!

 

Färdigt på: 10 minuter

Antal portioner: 1

Mitt betyg 5 stjärnor:  ★★★★★ 1 betyg


32 betyg

Brunch Frukost Recept