Nobelmiddag på studentbudget

Imorgon den 10 december är det som sagt Nobeldagen, vilket betyder Nobelbankett. Jag som är otroligt intresserad av just kungligheter och vetenskap m.m. tycker detta är en höjdpunkt på året. Med det sagt tänkte vi skramla ihop våra sista pengar till att få en liten enkel och egen nobelmiddag imorgon. Vi kör på enkelhet eftersom vi inte har flera hundra kronor att lägga på denna middag, men vi vill ändå äta något gott och utöver det vanliga.

Till förrätt/apéritif tänkte vi göra vitlöksbröd, allt som behövs till det är en baguett eller skivor av lantbröd t.ex häll på olivolja, pressad vitlök och lite örter och in i ugnen. Snabbt och enkelt.

Istället för oxfilé och fläskfile till varmrätt/huvudrätt hittade vi ett annat kött, nämligen 1kg rumpstek för 73:- på Ica. Vi tänkte därför skära ut lite tjockare och runda bitar och få en tjock och fin filé på det. Övriga köttet som blir över delar vi i skivor och fryser, som vi kan ha andra dagar.

Jag fann även 900g delikatesspotatisar (19.90:-), som jag tänkte ugnsrosta med skalet på med havssalt och olivolja. Till detta tänkte jag servera en hemmalagad bearnaisesås (har alla ingredienser hemma, så vet tyvärr inte vad den kommer kosta att laga) och en pepparsås från Jenesens böfhus  (22:-) samt rosmarinkryddade morötter (1kg för 9.90:-).

Summa för huvudrätten: 124kr, tänk dock på att det blir över en hel del från bland annat köttet, potatisen och morötterna samt pepparsåsen som man kan ha andra dagar.

 

Till efterrätt tänkte vi göra hemmalagad pannacotta och allt vi behöver till det är 2,5dl vispgrädde, strösocker, vaniljstång (alt. vaniljsocker), gelatinblad (alt. gelesocker) och bär till topping. Allt detta har vi också hemma men vispgrädde ligger runt 12kr och vaniljstång kostar runt 16kr samt bär finns frysta för runt 15kr.


(Inga röster)

Festlig mat Fredagsmys