Middag hemma hos min kära farmor

Igår var vi bortbjudna hem till min fina farmor på middag. Hon hade lagat oxstek med potatis och brunsås samt pressgurka, morötter och hemmakokt lingonsylt till. En riktigt måltid á la farmor. Kan säga att jag blev så mätt att jag fick lägga mig på soffan, och min annars så matfagra fader tog om 3 gånger. En riktig succé middag med andra ord!

Här kommer farmors recept på oxstek:
För 8 portioner
.
1 kg fin fransyska
3-4 msk smör
3dl mörk oxbuljong
6  hela skalade morötter
8  hela skalade steklökar
salt och vitpeppar
.
Gör såhär:
Bind ihop steken med hjälp av bomullssnöre.  Krydda steken rikligt med salt och vitpeppar och bryn den runtom i smöret i en gjutgjärnsgryta. Häll på buljongen och lägg ner morötterna och steklöken. Låt det koka upp och sänk sedan värmen och låt det sjuda under lock i cirka 2h.
.
Servera med kokt potatis, pressgurka, lingonsylt och brunsås gjord på skyn (Vispa i grädde i skyn, häll i lite lingonsylt, coloritsoya och socker och låt det koka upp) samt lägg upp löken och morötterna som kokat tillsammans med steken och servera med.
..
När vi väl skulle åka hem mätta och belåtna hela familjen, fick jag med mig en burk ättiksgurka som hon gjort själv. Kan säga att det blivit många mackor idag med leverpastej och ättiksgurka. Så gott!

(Inga röster)

Husmanskost Kött Recept