Jordgubbstårta

Jordgubbstårta är nog min favorittårta, den är enkel, fräsch och väcker verkligen sommarkänslorna till liv. Som boende på Malta är det redan över 20 grader i skuggan och sol varje dag även om det bara är i början av mars. För några dagar sen var det min födelsedag och som tradition brukar jag baka ihop en tårta till jobb. Den här gången blev det en enkel jordgubbstårta på en enkel tårtbotten och fylld samt täckt med jordgubbsgrädde. Väldig enkel men också väldigt uppskattad!

Jordgubbstårta

Recept: Jordgubbstårta

Sammanfattning: Jordgubbstårta kan vara en av de mest svenska tårtorna där finns. För mig som bor utomlands veckor det lite hemlängtan när jag bakar den här klassiska födelsedagstårtan.

Ingredienser

    Tårtbotten

  • 3 stora ägg
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 dl mjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Fyllning:

  • 600 gram hackade jordubbar
  • 5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl florsocker
  • 150 gram cream cheese
  • 2 tsk vaniljsocker

Instruktioner

  1. Tårtbotten kan vara lite klurigt men tricket är vispningen med ägg och socker. Börja med att vispa ägg och socker väldigt fluffigt. Använd alltid elvisp eller köksassistent på högsta hastighet i 5-6 minuter. Det ska bli riktigt fluffigt!
  2. Blanda alla de torra ingredienserna i en separat bunke under tiden.
  3. När ägg och socker är färdigvispat rör du försiktigt ner mjölblandningen så att det blandas runt men vispa inte blandningen då det bildar gluten och kakan kan bli seg och tung
  4. Häll din tårtsmet i en springform på cirka 22-24 cm i diameter och grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 30-35 minuter.
  5. När tårtbotten har kallnat kan du vända på den så att botten är upp och försiktigt dela den antingen två tjockare delar eller 3 tunnare beroende på smak och tycke.
  6. Jordgubbsfyllning:

  7. För att göra jordgubbsgrädden behöver du bara hackar jordgubbarna fint, vispa grädden hårt och sen blanda ihop cream cheese, florsocker och vaniljsocker i en separat bunke. När det vispats upp kan du röra ner det med grädden samt tillsätta jordgubbarna.
  8. Använd en sprits och en spatel för att breda ut jordgubbsgrädden jämnt över tårtan.
  9. Det är inget måste att ha grädde i mitten utan du kan även ha vaniljkräm alternativt jordgubbssylt beroende på smak och tycke

Färdigt på: 60 minuter

Antal portioner: 10

Mitt betyg 5 stjärnor:  ★★★★★ 1 betyg

Gillade du receptet? Rösta gärna:
(2 röster



Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips Dessutom kan du få exklusiva rabattkoder och erbjudanden!