Jordgubbs- och blåbärstarte

Jordgubbs- och blåbärstarte
Eftersom det är jordgubbssäsong på Malta nu så passar jag på att baka medan jag kan hitta goda lokala jordgubbar och den här goda pajen fick bli helgens bakverk. Jordgubbs- och blåbärstarte fylld med vaniljkräm, en otroligt god och somrig efterrätt som jag garanterat kommer baka flera gånger under sommarens gång. Vill man så kan man bara köra jordgubbar eller blåbär, jag älskar dock mixen mellan jordgubbar och blåbär.

Recept: Jordgubbs- och blåbärstarte fylld med vaniljkräm

Sammanfattning: En av mina absoluta favoritpajer, en jordgubbs- och blåbärstarte fylld med härlig vanligkräm. En riktig sommarpaj som passar som efterrätt vid lite festligare tillfällen.

Ingredienser

  • 3 dl mjöl
  • 1 msk strösocker
  • 1/4 tsk salt
  • 150 gram smör
  • 3 msk kallt vatten
  • Fyllning:
  • 150 g blåbär
  • 200 g jordgubbar
  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 7 äggulor
  • 1,25 dl socker
  • 0,75 dl maizena
  • 50 gram smör

Instruktioner

  1. Blanda ihop mjöl, socker och salt i en bunke. Skiva smöret och nyp ihop med mjölet tills du får en smulig massa. Tillsätt det kalla vattnet, ta 1 msk åt gången och rör ihop tills du får ihop degen så att den känns smidig. Forma sedan degen till en kula, tryck till på lite plastfolie och lägg i kylen i cirka 1 timme.
  2. Ta fram degen och låt den sedan värmas upp några minuter innan du pressar ut degen i i en pajform, cirka 18-20 cm i diameter så att den täcker både botten och kanter.
  3. Grädda pajen i 35 minuter i 200 grader.
  4. Öppna vaniljstången med en kniv och skrapa ut fröna. Lägg i en kastrull med mjölk och låt stå i cirka 15 minuter. Ta bort vaniljstången.
  5. Vispa ihop äggulor, socker och maizena till en fluffig smet och häll ner mjölken.
  6. Häll tillbaka i kastrullen och hetta upp under omrörning tills det tjocknar.  Låt svalna genom att sätta kastrullen i kallt vatten, vispa hela tiden.
  7. Häll ut krämen på pajdegen som nu svalnat och toppa med bären.

Färdigt på: 35 minuter

Antal portioner: 12

Mitt betyg 5 stjärnor:  ★★★★★ 1 betyg


Följ mig på Instagram

Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips Dessutom kan du få exklusiva rabattkoder och erbjudanden!