Dekonstruerad jordgubbspaj

Dekonstruerad jordgubbspaj
Dekonstruerad jordgubbspaj, en lite annorlunda paj som helt enkelt är uppbruten i olika delar istället för den traditionella pajformen. Vad ni ser på bilden är en sockerkaka med citron, citronmascarpone, jordgubbskompott, jordgubbssorbet och lite frasiga kaksmulor.

En utsökt och lite festligare efterrätt som passar perfekt när du bjuder hem gäster!

Recept: Dekonstruerad jordgubbspaj

Sammanfattning: En utsökt dekonstruerad jordubbspaj med citronmascarpone, jordgubbskompott, sorbet och lite frasiga kaksmulor. Perfekt efterrätt när det väntas besök.

Ingredienser

    • 1 sats sockerkaka med citron
    • Jordgubbskompott –
    • 100 gram jordgubbar
    • 2 msk socker
    • Jordgubbssorbet
    • 400 g färska jordgubbar
    • 1 citron
    • 2 äggvitor
    • 1 dl strösocker
    • 1 dl vatten
    • Lemon curd – 
    • 100 gram smör
    • 2 ägg
    • 2 dl socker
    • 1 citron
    • 100 gram mascarpone

Instruktioner

  1. Dagen innan: Börja med att baka en sats sockerkaka med citron som är basen i efterrätten. Förbered det här helst dagen innan så den hinner svalna.
  2. Jordgubbssorbet: Koka ihop socker och vatten i cirka 5 minuter.
  3. Mixa 400 gram jordgubbar med 3 msk citronsaft och 1 dl sockerlag  tills du fått en slät puré.
  4. Vispa ihop äggvitorna till ett vitt skum och tillsätt 1 msk socker. Vispa tills du fått en marängliknande konsistens. Vänd i marängen i purén och rör sedan ihop.
  5. Lägg ut smeten på en form, cirka 20×30 cm och frys i cirka 3 timmar. Glöm inte att röra om var 20 minut.
  6. Samma dag: Smula sönder en skiva sockerkaka och lägg på en plåt. Grädda i cirka 10 minuter på 200 grader eller tills smulorna börjat få lite färg och blivit frasiga.
  7. Skiva jordgubbar och lägg i en kastrull, låt koka med socker på låg värme i cirka 10-15 minuter. Rör om hela tiden så att det inte bränner. Låt svalna.
  8. Citronmascarpone: Riv citronskalet och pressa ut citronsaften. Koka upp skal och saften med 1 dl socker och smör tills allt löst upp sig. Låt svalna några minuter.
  9. Vispa sedan ihop ägg och 1 dl socker och blanda i krämen. Sjud tills krämen tjocknar. Tänk på att det inte får koka upp, det ska vara svag värme! Låt sedan svalna.
  10. Dekorera tallriken efter smak och tycke. Jag skar bitar av sockerkaka som jag lade jordgubbar på. Droppade mascarponekräm samt strödde ut lite frasiga kaksmulor runt om bärkompotten och jordgubbssorbeten.

Färdigt på: 40 minuter

Antal portioner: 4

Mitt betyg 5 stjärnor:  ★★★★★ 1 betyg


Följ mig på Instagram

Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips Dessutom kan du få exklusiva rabattkoder och erbjudanden!