Tårtbotten

När det vankas födelsedag eller någon annan högtid så kan det vara kul att göra en egen tårtbotten till sin tårta. Många fruktar att göra det här men vi har efter några lärdomar hittat ett tillvägagångssätt som fungerar riktigt bra. Första gången vi gjorde egen tårtbotten misslyckades vi då den blev helt platt och kompakt istället för hög och luftig. Felet vi och många andra gör är att vi inte vispat ägg och socker tillräckligt mycket. Efter den lärdomen så gör vi istället alltid som så att vi låter köksassistenten blanda ägg och socker på högsta effekt i cirka 5-6 minuter tills det verkligen är en ljus, trögflytande porös och fluffig smet. Sen ska ni också tänka på mjölblandningen inte ska vispas ner utan bara försiktigt röras ner i smeten då den annars blir seg.

Tårtbotten

Recept: Tårtbotten

Ingredienser

 • 3 ägg
 • 1,5 tsk bakpulver
 • 1 dl mjöl
 • 1 dl potatismjöl
 • 2 dl socker

Instruktioner

 1. Börja med att vispa ägg och socker väldigt poröst. Vi använde oss av vår köksassistent som vi körde på högsta effekt i cirka 5-6 minuter.
 2. Blanda under tiden mjöl, potatismjöl och bakpulver i en separat bunke.
 3. När ägg och socker är poröst rör du försiktigt ner mjölblandningen så att det blandas runt men inte mer.
 4. Häll blandningen i en springform på cirka 22 cm i diameter och grädda i ugnen på 175 grader i 30-35 minuter.
 5. Ta ut och låt svalna.
 6. När tårtbotten är sval kan du dela den med en vass kniv om du inte har en tårtsåg. Börja med första lagret och arbeta dig nedåt. Skär försiktigt runt om tårtbotten och tänk på att inte såga då den lätt smulas sönder då.

69 betyg

Efterrätter Kakor Recept