Fougasse

Fougasse
Jag hade aldrig hört talas om Fougasse för ett par veckor sen, men efter lite research så hittade jag det här underbara franska brödet som är fyllt med härliga örter. Det känns som en kusin till det italienska brödet foccacia men dock betydligt vackrare än den italienska motsvarigheten.

Recept: Fougasse

Sammanfattning: Fougasse är ett franskt bröd fyllt med färska örter. Doppa brödet i lite olivolja och du har kanske en av de bästa förrätterna du kan tänka dig.

Ingredienser

  • 500 gram vetemjöl
  • 10 gram salt
  • 7 gram torrjäst
  • 2 msk olivolja
  • 3,5dl fingervarmt vatten
  • 2 tsk hackad färsk rosmarin
  • 2 tsk hackad färsk timjan
  • 2 tsk hackad färsk oregano

Instruktioner

  1. Blanda mjöl, salt och jäst i en bunke. Häll ner olivolja och 3/4 av vattnet. Mixa tills degen börjar blanda ihop och häll sedan ihop resterande vatten. Knåda i cirka 10 minuter, häll i örterna och rör om tills örterna är jämt fördelade i degen.
  2. Täck bunken och låt jäsa i 1 timme.
  3. Mjöla en arbetsyta och häll ut degen. Dela i två delar. Flytta över till två plåtar med bakplåtspapper och forma till avlånga ovaler. Skär sedan 2 vertikala snitt i mitten av brödet och sedan 6 diagonala på vardera sida om brödet. Ett tips är att använda en pizzaskärare. Dra lite i degen så att hålen blir 1-2 cm breda. Täck och låt jäsa 20 minuter.
  4. Pensla bröden med olivolja och strö över lite torkad oregano. Baka i 15-20 minuter på 200 grader. Ett tips är at knacka lite lätt på brödet, om det låter ihåligt är det klart.

Färdigt på: 60 minuter

Portioner: 2 bröd


Följ mig på Instagram

Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips Dessutom kan du få exklusiva rabattkoder och erbjudanden!