Foccacia med oliver och rosmarin
Foccacia med oliver och rosmarin är ett saftigt och smakrikt bröd fylld med oliver och toppat med salt och rosmarin. Perfekt att servera som förrätt när ni lagar italienskt eller som tilltugg när du äter en charkbricka. Det går att variera toppingen, en av mina favoriter är foccacia med tomater och basilika som också är riktigt gott! Det här brödet får mig verkligen att drömma mig tillbaka till resorna i Italien och alla härlig minnen. Ett tips är att använda oliver med kärnorna kvar som du sedan kärnar ur, du får betydligt mer smak på så sätt.
Recept: Foccacia med oliver och rosmarin
Sammanfattning: Foccacia med oliver och rosmarin är ett riktigt saftig och smakrikt bröd med rötterna i Italien.
Ingredienser
Foccacia med oliver och rosmarin
- 25 gram jäst eller 2 tsk torrjäst
- 1/2 dl olivolja
- 1 tsk socker eller honung
- 3 dl vatten 37 – 42 grader beroende på jäst. Torrjäst – 42 grader
- 1 msk flingsalt
- 7 dl vetemjöl
- 250 gram oliver
- En kruka färsk rosmarin
Instruktioner
- Röra ut jästen med vatten, olivolja samt honung alt. socker och salt i en bunke. Om du skulle använda torrjäst ska du istället blanda ut den med mjölet. Färsk jäst går utmärkt att lösa upp i vatten.
- Rör försiktigt ner vetemjölet, ta lite i taget och knåda degen i 5-10 minuter tills du fått ihop en smidig deg.
- Jäs degen i 30 minuter under bakduk.
- Starta ugnen på 220 grader varmluft.
- Klä en långplåt med bakplåtspapper och strö över lite mjöl eller olja. Kavla sedan ut degen så att du får en 2 cm tjock deg. Jäs i cirka 25-30 minuter till.
- Kärna ur dina oliver och tryck lätt ner i degen. Strö även över rosmarin och lite flingsalt och pensla brödet med olivolja.
- Grädda i cirka 10-15 minuter på 220 grader om du har en varmluftsugn annars 250 grader.
Färdigt på: 80 minuter
Antal portioner: 12
Mitt betyg
Lämna ett svar