Foccacia i långpanna

Foccacia i långpanna med tomat och basilika är ett av mina favoritbröd från Italien och när det vankas italiensk mat i hemma så brukar det få blir lite foccacia till förrätt. Det är gott för gästerna att väcka aptiten medan resterande rätter förbereds. Om du inte vill fylla med tomat och basilika fungerar det utmärkt med t.ex. rosmarin, salt, peppar eller någon annan favoritsmaksättning som du har.

Foccacia i långpanna

Recept: Foccacia i långpanna

Sammanfattning: Foccacia i långpanna med tomat och basilika är ett saftigt bröd som är väldigt populärt i de sydliga delarna av Europa, läs Italien. Det är ett av mina favoritbröd eftersom det både har den där härliga sältan men även en frisk smak från tomaterna och basilikan.

Ingredienser

Foccacia i långpanna med tomat och basilika

 • 25 gram jäst eller 2 tsk torrjäst
 • 1/2 dl olivolja
 • 1 tsk socker eller honung
 • 3 dl vatten 37 – 42 grader beroende på jäst
 • 1 msk flingsalt
 • 7 dl vetemjöl
 • 250 gram körsbärstomater
 • En kruka färsk basilika

Instruktioner

 1. Börja med att röra ut jästen med vatten, olivolja samt honung och salt i en rymlig bunke. Om du använder torrjäst låt istället jästen dra sig med mjölet.
 2. Börja sedan att sakta röra ner vetemjölet i omgångar. Knåda sedan degen i 5-10 minuter tills den är smidig.
 3. Jäs i cirka 30 minuter. Under tiden kan du starta ugnen på 220 grader varmluft. Vi vill ha en snabb gräddning och få en fin yta!
 4. När degen jäst färdigt kan du platta ut den i en långpanna som du lägga bakplåtspapper samt lite olja eller mjöl om du vill. Degen ska vara cirka 1-2 centimeter tjock när du plattat ut den, under jäsning och gräddning kommer storleken dubbals.
 5. När degen jäst färdigt kan du trycka små hål med fina fingrar där du sedan trycker ner basilika och tomaterna. Du kan även strö över lite olja över brödet samt salt. Grädda i cirka 10-15 minuter på 220 grader om du har en varmluftsugn. Har du inte det kan du använda vår omvandlingstabell för temperaturer för varmluftsugn och vanlig ugn

Färdigt på: 80 minuter

Antal portioner: 12

Mitt betyg 5 stjärnor:  ★★★★★ 1 betyg


89 betyg