Surdegsstarter – hur startar man en surdeg

Surdegsbröd på vetemjöl

Hur startar men en surdeg? Att göra en surdegsstarter kan kännas både krångligt och komplicerat men det behöver det inte vara. Det som behövs är tålamod och en kontinuerlig matning och du har en självgående surdegsstarter som alltid är redo att bakas med. Jag har haft min igång väldigt länge genom att förvara surdegsstarten i kylen och veckovisa matningar av lika stora delar mjöl och vatten. När man startar upp en surdegsstart så kommer du möta ett par hinder på vägen som kan få dig att tveka och kanske slänga den helt eller baka med den alldeles för tidigt.

Aktiviteten i din surdegsstart kommer variera stort, jag brukar se en peak runt dag 3 för att sedan minska och nästan vara obefintligt tills det tar ordentlig fart efter dag 5 och framåt. Efter runt 7-8 dagar så har du en stabil starter som du kan använda att baka med. Det här händer eftersom bakteriekulturen tar tid på sig att stabilisera sig.

Så ha tålamod, skulle du dock få mögel i din surdegsstart så är det bara att slänga och börja om.

Skulle du ha några frågor eller behöver tips hur man bakar med surdeg så är det bara att slänga iväg en kommentar så kan jag försöka hjälpa till!

Recept: Surdegsstart – hur startar man en surdeg?

Sammanfattning: Att starta en surdeg är inte så svårt som det låter, här hittar du en enkel metod för att starta en surdeg och en del tips på vägen!

Vad behöver man för att starta en surdegsstarter?

  • Dag 1: 113 gram rågmjöl eller fullkornsmjöl
  • 113 gram kallt vatten

Hur gör man en surdegsstart?

  1. Dag 1: Ta fram en genomskinlig burk som har plats för surdegsstarten att växa, runt 1 liter rekommenderas. Blanda i 113 gram rågmjöl eller fullkornsmjöl med 113 gram kallt vatten. Rör om så att inget torrt mjöl finns kvar i burken. Täck burken löst och låt stå 24 timmar. Sätt gärna på ett varmt ställe, mitt bästa ställe är ovanpå kylen där det är varmt och gott för surdegen att växa.
  2. Dag 2: Första dygnet brukar jag inte se någon aktivitet men oroa dig inte, de kommande dagarna kommer du börja se aktivitet.  Nu är det dags att börja mata surdegen, ta bort ungefär hälften av surdegsstartern, det vill säga 113 gram och tillsätt 113 gram ljummet vatten och 113 gram vetemjöl. Rör om tills det blandats. Dags för surdegsstarten att vila 24 timmar igen.
  3. Dag 3: Nu kommer du troligtvis börja se lite bubblor i surdegen, om du inte börjat se bubblor så oroa dig inte. Fortsätt mata och se hur det blir de kommande dagarna. Häll av allt utom 113 gram och tillsätt 113 gram ljummet vatten och 113 gram vetemjöl igen, rör om och låt stå 12 timmar. Ja, nu är det dags att mata både morgon och kväll! Samma procedur som innan, 113 gram surdegsstarter blandas med 113 gram vetemjöl och 113 gram ljummet vatten.
  4. Fortsätt med det här, både dag 4, dag 5 och dag 6. Under de här dagarna kommer aktiviteten båda öka och minska. Min surdegsstart brukar minska i aktivitet efter dag 3 för att sen komma tillbaka ännu starkare efter dag 5 och framåt. Så fortsätt bara att mata tills du får en stabil kultur som växer sig dubbelt så stor varje dag. Ibland kan det ta ännu längre tid så fortsätt bara att mata tills du känner att du får en stabil surdegsstart.
  5. När du känner att du har en stabil surdegsstarter som bubblar och växer sig dubbel så stor efter ett par timmar så kan du fortsätta och förbereda för bakning.
  6. Häll bort allt utom 113 gram och mata med 113 gram vetemjöl och 113 gram ljummet vatten. Låt stå runt 6 timmar eller tills du ser att det är stora bubblor och den växer sig runt dubbel så stor.
  7. Ta bort så mycket surdegsstarter som du behöver för ditt surdegsrecept, oftast runt 200 gram.
  8. Spara 113 gram surdegsstarter i din burk och mata igen. Låt stå ett par timmar tills du ser att det bubblar. Nu kan du sätta den i kylen för förvaring. Kom ihåg att mata den varje vecka med lika stora delar mjöl och vatten efter att ha tagit bort allt utom 113 gram.

Färdigt på: 10 minuter

Antal portioner: 1

Mitt betyg 5 stjärnor:  ★★★★★ 1 betyg


411 betyg

Bröd Recept