Fruktbröd

Fruktbröd är ett sött bröd som är perfekt för lata söndagar när man bara vill knapra på något lite sött. Brödet fylls med diverse torkad frukt efter smak, jag brukar använda russin och aprikoser som är en gammal favorit. För att få till den extra goda smaken brukar jag hacka ner lite hasselnötter och mandel i brödet. Skulle du vilja göra ett bröd utan frukt går det bra att dra ner på frukten och fokusera på nötterna, blir nästan lika gott!

Fruktbröd

Recept: Fruktbröd

Sammanfattning: Ett recept på ett saftigt och fruktigt bröd.

Ingredienser

  • Mixad frukt och nötter. Jag använde 250 gram torkade aprikoser och 250 gram russin. Samt 200 gram hasselnötter.
  • 10 dl vetemjöl
  • 8 dl rågmjöl
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 msk riven ingefära
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk salt
  • 2 dl mörk sirap
  • 1 liter filmjölk

Instruktioner

  1. Börja tillagningen av fruktbrödet med att sätta ugnen på 150°C. Det är en låg temperatur eftersom vi kommer ha en lång bakningstid på 2 timmar.
  2. Nästa steg är att hacka nötter och din valda frukt, du kan hacka frukten ganska grovt. Blanda ihop alla torra ingredienser för brödet och rör ner all frukt och nötter.
  3. Nästa steg är att hälla i sirapen och filmjölken och blanda om rejält. Häll smeten i 2 smorda brödformar.
  4. Grädda fruktbröden i runt 2 timmar i nedre delen av ugnen. När de är färdiga är det bara att stjälpa upp och låt svalna innan du tar en liten smakbit. Du kan också strö på lite solrosfrön och pumpfrön om så önskas.

Färdigt på: 140 minuter

Antal portioner: 12

Gillade du receptet? Rösta gärna:
(1 röster)


Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips Dessutom kan du få exklusiva rabattkoder och erbjudanden!