Fastlagsbullar eller Semlor

Fastlagsbullar eller Semlor på fettisdagen är ett måste och här kommer mitt recept på hur fastlagsbullar ska göras. Dessa är från förra årets bak och i år tänkte jag göra mini-semlor iställlet, eftersom jag tycker de blir mer lagom.Vi orkar ändå aldrig äta en stor hel.

Jag kan redan nu förvarna er om att det absolut inte kommer vara någon vacker fastlagsbulle på bilden. Ingen såndär man ser på konditorier. Nej, denna fastlagsbulle var  faktiskt min allra första hembakade, och om jag får säga det själv, blev jag faktiskt ändå ganska nöjd. Den kommer dock inte vinna några skönhetstävlingar men god blev den!

För övrigt brukar man äta dessa godingar på fastlagssöndagen här nere i Skåne. Tänk vad traditioner kan variera inom ett land.

Fastlagsbulle eller Semla

Recept: Fastlagsbullar eller semlor

12 stycken fastlagsbullar eller semlor

Ingredienser

    • 25g jäst för söta degar
    • 80g smör
    • 2 ½ dl mjölk
    • 1 krm salt
    • ½ dl strösocker
    • 7-8 dl vetemjöl
    • 1 tsk malen kardemumma
    • 1 ägg till pensling

Fyllning:

  • Vispad grädde
  • Marsipan eller mandelmassa
  • Några msk mjölk
  • Florsocker

Instruktioner

  1. Smält smöret och häll i mjölken, låt det bli fingervarmt.
  2. Smula jästen i en stor bunke och häll över lite degvätska, rör tills jästen upplöses. Slå sedan på resten av degvätskan.
  3. Ha sedan i kardemumma, salt, socker och majoriteten av vetemjölet.
  4.  Knåda degen tills den är smidig och blank, se till att den släpper från kanterna. Gör det gärna i maskine. Låt den jäsa i 45min under bakduk.
  5. Dela sedan degen i 12 delar och forma dem till bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare 30min.
  6. Pensla sedan med uppvispat ägg och sätt in dem i mitten av ugnen i 225º i ca 10min.
  7. Låt de få svalna innan du skär upp dem.
  8. Skär sedan av toppen på bullen och gröp ur innanmätet och lägg på en djup tallrik.
  9.  Slå sedan på några msk mjölk och smula ca 25g marsipa/mandelmassa. Rör tills det blivit en smidig röra.
  10. Lägg det i botten på bullen och spritsa runt så mycket grädde du vill ha. Avsluta med att sikta över florsocker på locket.

(Inga röster)

Bröd Efterrätter Recept