Citron- och blåbärspaj med maräng

Citron & blåbärspaj med maräng Citron & blåbärspaj med maräng

Sommaren närmar sig med stormsteg och snart kryper temperaturen upp och förbi 30 grader. Vad passar bättre än en riktigt fräsch och somrig Citron- och blåbärspaj med maräng för att svalka sig de varma sommardagarna. Marängtoppingen gör sig dessutom otroligt fint som topping med lite gyllenbruna färgskiftningar.

Recept: Citron- och blåbärspaj med maräng

Sammanfattning: En somrig och fräsch Citron- och blåbärspaj med maräng som passar utmärkt för att svalka sig under de varma sommardagarna.

Ingredienser

  • Pajdeg: 1 1/2 dl socker
  • 150 g smör eller margarin
  • Saft och rivet skal av 2 citroner
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 150 gram blåbär
  • Maräng
  • 3 äggvitor
  • 4 msk socker

Instruktioner

  1. Pajdeg: Mixa ihop mjöl och smör tills du får en grynig massa.
  2. Tillsätt det kalla vattnet och arbeta ihop tills du får en smidig deg. Platta till degen lite och låt dra sig i kylen under 1 timme.
  3. Medan du väntar på degen kan du starta ugnen på 200°C.
  4. Platta ut degen med en kavel och lägg i en pajform som har en diameter på cirka 20 cm. Nagga botten med en gaffel och grädda pajskalet i cirka 15 minuter. Låt svalna.
  5. Fyllning: Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull och låt fyllningen sjuda upp under vispningen tills den börjar tjockna och likna en kräm. Sätt kastrullen sedan i lite kallt vatten så att den kyls ner snabbt. Vispa tills kall och häll i pajskalet. Toppa med färska blåbär.
  6. Höj nu ugnen till 250°C.
  7. Maräng: Vispa äggvitorna tills du får ett hårt skum, tillsätt lite socker i taget. Du ska kunna vända på skålen utan att marängen trillar ut.
  8. Spritsa marängen på toppen av pajen och grädda i ugnen i cirka 2-3 minuter eller tills du börjar se färgskiftningar i marängen. Ta ut och låt svalna i kylen.

Färdigt på: 35 minuter

Portioner: 12

 


14 betyg