Citronsockerkaka med glasyr

Citronsockerkaka med glasyr
Citronsockerkaka med glasyr är en fantastiskt saftig och frisk sockerkaka som passar perfekt till eftermiddagsfikat. Den härliga citrussmaken i sockerkakan gör det underbart saftigt och glasyren som har en smak av citron är verkligen pricken över i:et.

Vi bjöd gästerna på den här citronsockerkakan förra helgen och alla älskade den, dekorera efter sak och tycke. Jag ringlade över glasyren lite osystematiskt eftersom jag tycker det har sin charm och siktade över florsocker för att få den härliga hembakade touchen.

Recept: Citronsockerkaka med glasyr

Sammanfattning: Härligt saftig och frisk citronsockerkaka med en citronglasyr. Perfekt att bjuda på vid besök eller till eftermiddagsfikat. Underbart gott!

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg
  • Rivet skal från 1 st citron
  • 2 dl strösocker
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Glasyr: 4 dl florsocker
  • 1/2 dl pressad citronjuice

Instruktioner

  1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader och smörj och bröa din sockerkaksform.
  2. Vispa ihop ägg och socker till en vit och fluffig smet. Använd med fördel en elvisp. Rör ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en separat bunke.
  3. Riv skalet från en citron.
  4. Smält smör i en kastrull och häll ner mjölk. Rör sedan ner smörblandningen i äggsmeten och rör ihop. Rör till sist ner citronskalet.
  5. Häll smeten i formen och grädda citronsockerkakan i 30 minuter i mitten av ugnen. Känn med en sticka om kakan är färdiggräddad, är stickan torr kan du ta ut kakan.
  6. Låt kakan svalna och rör under tiden ihop florsocker och den pressade citronjuicen till en krämig smet. Använd en sprits eller ringla över med hjälp av en sked. Sikta över lite florsocker och servera!

Färdigt på: 35 minuter

Antal portioner: 12

Mitt betyg 5 stjärnor:  ★★★★★ 1 betyg

Citronsockerkaka

103 betyg