Rågsiktsbröd

Jag bara älskar rågsiktsbröd! Helst ska det ha varit i en rektangulär sockerkaksform så det får en fin form, och så ska den ha lite flingsalt ovanpå själva skorpan, så det knastrar så där fint mellan tänderna när man äter det. Det blir så fantastiskt gott på morgonen tillsammans med bregott och någon god ost.

Hemmabakat bröd är en riktig lyx tycker jag och det blir så mycket trevligare att äta frukost, när man vet att brödet inte innehåller massa konstiga konserveringsämnen.

Recept: Rågsiktsbröd

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 6 dl mjölk (vatten funkar också bra)
  • 1 påse torrjäst
  • 1 msk salt
  • ½ dl brödsirap
  • 11-13 dl rågsikt

Instruktioner

  1. Börja med att smälta smöret i en kastrull och häll ner mjölken eller vattnet om du använder det. Det ska vara lite över 40 grader om du använder torrjäst, och 37 grader om du använder färsk jäst.
  2. Lös upp jästen i degspadet. Tillsätt salt och sirap. Rör ner rågsikten tills degen börjar släppa från bunkens kanter.
  3. När du arbetat klart degen, låt den då få jäsa med bakduk över sig i 30-45 minuter.
  4. När degen jäst klart, lägg den på en bänk som du mjölat och knåda den tills den blir smidig.
  5. Dela degen i två bitar och forma till limpor och lägg i bakformar. Låt jäsa 30 minuter.
  6. Pensla brödet med lite olivolja, strö över lite flingsalt och grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter.

158 betyg