Surdegsgrund på vetemjöl

En surdegsgrund är själva basen för att du ska kunna baka ett surdegsbröd. Det tar några dagar innan grunden är klar att användas och under tiden så måste man mata den  med nytt mjöl och vatten så att processen hålls igång. Efter ca 4 dagar är det klart och kan användas när du ska baka ditt surdegsbröd. Det här receptet är på en surdegsgrund av vetemjöl men man kan också göra det på andra mjölsorter och det är ungefär samma doseringar och principer. Den här surdegsgrunden används bland annat till vårt enkla surdegsbröd.

surdegsbröd

Recept: Surdegsgrund på vetemjöl

Ingredienser

      Dag 1:

    • 2 dl ljummet vatten
    • 2 1/2 dl vetemjöl special
    • 1 msk honung

Dag 3:

  • 1 dl ljummet vatten
  • 1 1/2 dl vetemjöl special

 

Dag 4:

  • 1 dl ljummet vatten
  • 1 1/2 dl vetemjöl special

 

Instruktioner

  1. Börja med att röra om mjöl, honung och vatten i en glasburk enligt doseringen på dag 1. Täck din burk och sätt i rumstemperatur i cirka två dygn.
  2. På tredje dagen häller du i vatten och mjöl tills det blir slätt igen och låt sedan stå i 1 dygn igen.
  3. På fjärde dagen häller nu än en gång ner mjöl och vatten och rör tills det blir slätt och låt stå 1 dygn.
  4. Sedan är surdegsgrunden klar och kan användas när du ska baka ditt surdegsbröd.

Följ mig på Instagram

Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips Dessutom kan du få exklusiva rabattkoder och erbjudanden!