Chokladkaka med chokladtäcke

Nu ska alla ni chokladälskare få något riktigt gott att bita i! En chokladkaka med ett krämigt täcke av mörk choklad, som gör sig bäst med lättvispad grädde till. Åh, den var så fantastiskt god och den försvann i ett kick! Den ska dock förberedas dagen innan så att den hinner dra sig lite. Det går även att variera den med att använda smaksatt mörk choklad, så varför inte testa med mint eller hallonsmak!

Recept: Chokladkaka

Ingredienser

      Chokladkaka

    • 2st ägg
    • 150g smör
    • 1 dl strösocker
    • 1 dl brun farinsocker
    • 1 tsk vaniljsocker
    • 1 tsk bakpulver
    • 1,5 dl vetemjöl
    • 3/4 dl kakao

Chokladtäcke

  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 3/4 dl strösocker
  • 2 ½ msk ljus sirap
  • 100g 70% mörk choklad (Kan också använda med mintsmak)
  • 50g smör

Instruktioner

      Chokladkaka:

    1. Smält smöret och låt det svalna.
    2. Vispa samman ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt sedan vetemjöl, kakao och bakpulver försiktigt.
    3. Rör försiktigt ner det smälta smöret och häll smeten i en form med löstagbar kant.
    4. Grädda i ca 20min på 175º i nedre delen av ugnen. (Kakan ska vara lite kladdig fortfarande.)
    5. Låt sedan kakan få svalna i formen.

Chokladtäcke:

  1. Koka upp grädde, sirap, socker och choklad i en kastrull. Låt den få småkoka under omrörning i ca 4min.
  2. Dra av från plattan och rör ner smöret under omrörning.
  3. Ställ den åt sidan för att svalna.
  4. När allt svalnat något så bre över glasyren på kakan och ställ i kylen under natten.
  5. Servera tillsammans med lättvispad grädde och en kopp kaffe.


Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips Dessutom kan du få exklusiva rabattkoder och erbjudanden!