Koka egen julskinka

Att koka egen julskinka är nog inte så vanligt då de flesta köper färdigkokt då det är enkelt, går snabbt då man bara behöver griljera julskinkan och det fungerar bra helt enkelt men i år ville vi testa att koka egen julskinka och köpte därför en rimmad julskinka för att testa med. Som vanligt så är det lite klurigt att lyckas hitta en lagom storlek när man bara är två i ett hushåll men efter lite jakt så hittade vi i alla fall en julskinka på runt 2 kg som kommer räcka länge för oss. Om man ska koka egen julskinka så får man se till att man har en rejäl gryta där julskinkan går i för de är ju rätt stora och sen gäller det att hålla koll på temperaturen då ett par grader för högt kan göra den rätt torr och vi brukar sikta på 70 grader och inte mer. Att koka egen julskinka var lite jobbigare än att köpa färdigkokt men det var kul att testa och den blev både saftig och smakade gott så vi kan rekommendera er att testa det!

Koka egen julskinka

Recept: Koka egen julskinka

Sammanfattning: Recept på att koka egen julskinka

Ingredienser

  • 1 rimmad julskinka
  • 2 lagerblad
  • 5 kryddpepparkorn
  • 5 vitpepparkorn
  • 1/2 gul lök

Instruktioner

  1. Börja med att ta ut julskinkan ur sin förpackning och låt nätet sitta kvar på julskinkan. Skölj av den snabbt under rinnande vatten.
  2. Lägg julskinkan i en stor gryta med svålen upp och sätt i en stektermometer som hamnar i mitten av julskinkan.
  3. Häll i vatten så att julskinkan täcks och lägg ner lagerblad, vitpepparkorn, kryddpepparkorn och låt koka upp. Låt julskinkan sjuda på svag värme tills stektermometern visar 70 grader.
  4. Tidsmässigt brukar det variera en hel del men du får iaf räkna med att julskinkan behöver cirka 1 timme per kilo för att komma upp i 70 grader.
  5. Ta sedan upp julskinkan och låt den svalna, klipp av nätet och skär av en del av svålen. Nu är det dags att griljera skinkan!

1 betyg

Julmat Recept