Jordgubbsgalette

Jordgubbsgalette
Det är högsäsong för jordgubbar här på Malta och i dagarna har det blivit ett par timmars bakande med just jordgubbar. En ny favorit seglade upp på min favoritlista över efterrätter/pajer nämligen en rustik Jordgubbsgalette fylld med härliga sommarsmaker som gifter sig i munnen. Dessutom är det en otroligt dekorativ paj om jag får säga det själv. Snabbt och väldigt enkelt att baka ihop. Tog mig runt 1,5h totalt tid där 1 timme var på grund av att degen behövdes kylas ner lite. En perfekt paj att njuta av en sen sommarkväll, servera gärna pajen varm med lite vaniljglass!

Recept: Jordgubbsgalette

Sammanfattning: En ny favoritefterrätt, jordgubbsgalette! Så enkelt, dekorativt och underbart gott. Passar perfekt som efterrätt men en skopa vaniljglass till.

Ingredienser

  • 3 dl mjöl
  • 1 msk strösocker
  • 1/4 tsk salt
  • 150 gram smör
  • 3 msk kallt vatten
  • Fyllning:
  • 200 gram jordgubbar
  • Skal och juice från 1/2 citron
  • 3 msk strösocker
  • 1-2 msk potatismjöl
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 3-4 msk mandelspån

Instruktioner

  1. Börja med att blanda ihop mjöl, socker och salt i en bunke. Skiva smöret och nyp ihop med mjölet tills du får en smulig massa. Tillsätt sedan det kalla vattnet, 1 msk åt gången. Rör ihop tills du får ihop degen och den känns smidig. Forma degen till en kula, tryck till på lite plastfolie och lägg i kylen en stund. Cirka 1 timme.
  2. Ta fram dagen och låt den värmas upp några minuter innan du kavlar ut den på en mjölad yta. Degen ska vara virka 1/2 cm tjock. Lägg degen på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  3. Rör ihop skivade jordgubbar, citronskal, juice, socker och potatismjöl samt vaniljsocker i en skål. Låt stå cirka 10 minuter.
  4. Lägg sedan jordgubbarna på degen, tänk på att lämna cirka 3-4 cm avstånd till degkanten så att du kan vika upp degen senare.
  5. Vik nu upp degen över jordgubbarna och tryck försiktigt till.
  6. Pensla degen med ett vispat ägg och strö över lite mandel och strösocker.
  7. Grädda i 35 minuter i 200 grader.

Färdigt på: 35 minuter

Antal portioner: 12

Mitt betyg 5 stjärnor:  ★★★★★ 1 betyg


Följ mig på Instagram

Prenumera på nya recept

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du fräscha recept på mat och fina vintips Dessutom kan du få exklusiva rabattkoder och erbjudanden!